V Galeriji sodobne umetnosti v Celju odprli razstavo “Jaz, tukaj, zdaj” (foto in video)


Minuli četrtek je v celjski Galeriji sodobne umetnosti potekalo odprtje razstave “Jaz, tukaj, zdaj”, ki ponazarja umetnikovo aktualno intimno doživljanje samega sebe in okolja v katerem živi. Obenem pa razstava ponuja edinstven vpogled v trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.

Bienalna razstava Pogled na likovno umetnost Dolenjske, Bele krajine in Posavja je po desetih letih prerasla svoje ustaljene okvire in se širi na teritorij celotne Slovenije. Zasnova razstave temelji na izhodiščih prvotne bienalne razstave Pogled s pomembno razliko, saj pri izboru del sodelujejo posamezni kustosi devetih pomembnejših slovenskih regionalnih galerij, ki redno spremljajo razvoj sodobne likovne umetnosti.

Vloga vsakega kustosa je, da na določeno temo izbere po eno likovno delo iz zadnjih dveh let dveh umetnikov iz okolja delovanja galerije. Na razstavi z glasovanjem vseh sodelujočih kustosov izberejo posamezno delo, katerega avtor je nagrajen s samostojno razstavo v naslednjem letu. Tako skupinska bienalna razstava kot tudi razstava nagrajenega umetnika je na ogled v vseh galerijah, ki sodelujejo pri razstavi.

Razstava je postregla s številnimi zanimivostmi

V Celju so po besedah Barbare Rupel, kustosinje Galerije Božidar Jakac, izglasovali slikarja Uroša Weinbergerja iz Novega Mesta, ki se je z delom “Acid Rain” lotil pereče problematike vsakdanja.

Slovenske regionalne galerije, ki sodelujejo pri projektu in njihovi kustosi – selektorji razstavljenih likovnih del so: Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki s kustosinjo Barbaro Rupel; Galerija Murska Sobota s kustosom Robertom Inhofom; Galerija sodobne umetnosti Celje s kustosinjo Ireno Čerčnik; Galerija Velenje s kustosinjo mag. Mileno Koren Božiček; Gorenjski muzej, Kranj s kustosom dr. Damirjem Globočnikom; Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec s kustosinjo Katarino Hergold Germ; Mestna galerija Nova Gorica s kustosinjo Pavlo Jarc; Obalne galerije Piran s kustosinjo Majdo Božeglav – Japelj ter Umetnostna galerija Maribor s kustosinjo Meto Kordiš.

Nagrajeni slikar Uroš Weinberger in "Acid Rain"

Razstava Pogled na likovno umetnost Slovenije je glede na izhodišče, namen in cilj temeljnega pomena za slovenski prostor, saj ponuja edinstven vpogled na trenutno dogajanje na likovnem področju celotne Slovenije.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka iz otvoritve razstave, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate nekaj del, ki smo jih posneli na otvoritvi.

[simpleviewer width=100% height=700 id=181]

v/t/f: eH