V glasbenih šolah štajerske regije poteka tekmovanje mladih glasbenikov TEMSIG 2018. Del tudi v Celju


Komisija tekmovanja mladi slovenski glasbeniki in Zveza slovenskih glasbenih šol v letu 2018 organizirata že 47. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije. Tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov vsako leto poteka na regijski in državni ravni. V letošnjem letu tekmovanje poteka v disciplinah violina, viola, violončelo, kontrabas, harfa, kitara, citre, orgle in komorne skupine s pihali.

Regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije bo med 1. In 6. februarjem 2018 organizirano na glasbenih šola po Sloveniji, in sicer:

  • Konservatorij za glasbo in balet Maribor, 1. 2. 2018, tekmovanje v disciplini harfa,
  • Glasbena šola Ljubljana Moste – Polje, 1.–2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini violončelo,
  • Glasbeni atelje Tartini, 2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini viola,
  • Glasbena šola Nazarje, 2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini kontrabas,
  • Glasbena šola Koper, 2. 2. 2018, tekmovanje v disciplini komorne skupine s pihali,
  • Glasbena šola Trbovlje, Glasbena šola Frana Gerbiča Cerknica, Glasbena šola Logatec, 1.–6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini kitara,
  • Glasbena šola Novo mesto, Glasbena šola Brežice, Glasbena šola Krško 3.–6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini violina
  • Glasbena šola Celje, 6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini citre,
  • Glasbena šola Velenje, 6. 2. 2018, tekmovanje v disciplini orgle,

Državno tekmovanje bo potekalo na glasbenih šolah gorenjske regije med 5. in 17. 3. 2018. Natančen razpored tekmovanja bo oblikovan po zaključenem regijskem tekmovanju.

Zaključni koncert prvonagrajencev bo 21. 3. 2018 v koncertni dvorani Zavoda  Sv. Stanislava v Ljubljani.

Šolstvo na splošno je nujen segment razvoja družbe in vrednot. Razvoj glasbenega šolstva je še toliko kompleksnejši, saj je eden pomembnih nosilcev razvoja kulturne identitete naroda. Zato je negovanje in učenje glasbe in plesa na vseh ravneh vzgoje in izobraževanja za družbo nenadomestljivo. Javno glasbeno šolstvo ima na Slovenskem 200-letno tradicijo, v letu 2016 je ob praznovanju 200-letnice predsednik republike ZSGŠ oblikoval s Srebrnim redom za zasluge.

Celotno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov že vsa desetletja temelji na prostovoljnem in angažiranem delu organizatorjev ter medgeneracijskim dialogom z veliko skrbjo za odkrivanje in spodbujanje mladih glasbenih talentov ter izmenjave pedagoških izkušenj pri delu z učenci. Gre za izjemen nacionalni projekt, ki vsako leto k sodelovanju privabi več kot 700 glasbenikov iz vse države, tekmovalci pa so razdeljeni v starostne kategorije od osnovne glasbene šole do študentov akademij.

Na tekmovanjih žirije in drugi prisotni strokovnjaki znajo poiskati najbolj perspektivne mlade umetnike, ki jih usmerjajo v nadaljnjem razvoju. Vrsta koncertnih izkušenj pred, na in po tekmovanju omogoča mladim umetnikom hitrejši in celostni umetniški in osebnostni razvoj.