V Kinu Union vrteli Duhovnico, nagrajeni slovenski dokumentarec


V četrtek, 4. aprila je bila v celjskem kinu Union lokalna premiera slovenskega dokumentarnega filma Duhovnica režiserke Maje Prettner.

V dokumentarnem filmu spremljamo življenje protestantske duhovnice Jane iz Prekmurja, njen vsakdan in hkrati razvoj njenega življenja skozi pet let.

Film je bil na Festivalu slovenskega filma oktobra lani nagrajen kar z dvema vesnama – prejel je strokovno nagrado za montažo in nagrado za najljubši film občinstva.

Po predvajanju filma je sledil pogovor z režiserko Prettnerjevo, ki se je gledalcem pridružila v dvorani.

»Lik te toliko potegne, da mu ne moreš ubežati. Ko se človeku dogajajo stvari v življenju, bi najraje vse posnel in največji problem je pravzaprav, kje končati, kje je čas, da zgodbo zaključimo,« je odločitev za snemanje kar pet let pojasnila režiserka. Priznala pa je tudi, da je veliko izjemno zanimivih dogodkov, anekdot, trenutkov žal moralo izpasti iz dokumentarca, ki že tako traja več kot uro in pol.

»S filmom sem želela pokazati, da je tudi duhovnica človek, kot vsi ostali, le da so morda njene tragedije še nekoliko večje od povprečnega človeka. Čeprav naj bi bila bližje Bogu in imela čisto vest, se izkaže, da s seboj nosi ogromno bolečine,« je povzela sporočilo svojega filma.