V Knjižnici Prebold odprli razstavo Mojih 50 foto utrinkov


foto_razstava_prebold_stinek_1V torek, 15.12.2015, se je veliko ljubiteljev fotografije od blizu in daleč zbralo na posebnem dogodku in sicer na prvi samostojni razstavi avtorice mag. Tatjane Štinek prav na dan, ko je dopolnila 50 let, s simboličnim  naslovom MOJIH 50 FOTO UTRINKOV v domačem kraju  v Knjižnici Prebold.

Pester, zanimiv in prazničen decembrski večer je bil posvečen otvoritvi razstave ter pogovoru o vlogi in pomenu fotografije v današnjem času. Lea Felicijan je vodila razgovor z avtorico razstavljenih fotografij in z njenimi uspešnimi ustvarjalnimi prijatelji iz različnih projektov, s katerimi sodeluje že vrsto let: mag. Marijana Kolenko, ravnateljica in kulturna ustvarjalka na mnogih področjih, Nataša Berginc,  lastnica blagovne znamke AND by Andraž,  Miran Gracer,  predsednik OOZ Celje, podjetnik, založnik slovenskih knjig in popotnik in Mojca Korošec, vodja likovne sekcije KUD Polzela.

Sogovorniki so nas popeljali skozi svoja razmišljanja o fotografiji, prepletanju različnih področij njene uporabe kot orodje za dokumentiranje, širjenje idej in kulture, promocije združenj, zbornic, društev, podjetij in projektov, izgradnje blagovne znamke, umetniškega izražanja, kot zemljevid za tiste, ki imajo težave s spominom…

foto_razstava_prebold_stinek_2

Predvsem pa so prav vsi gostje večera izpostavili odlično sodelovanje z avtorico razstave na različnih področjih. Pogovor so popestrili glasbeniki z melodijami povezanimi s tematiko razstavljenih del: Glasbeni sestav celjske folklorne skupine  z violinistko ga. Jasmino Čulk Škoda, avtoričino prijateljico že od otroštva in duo likovnic iz KUD Šmartno ob Paki: ga. Stanka Kopušar, in ga. Zdenka Kolenc.

Mag. Tatjana Štinek, ki se je predstavila s  50 foto utrinki iz evropskega prostora v smislu 50 fotografij 50 zgodb iz življenja, se je ob tej priložnosti zahvalila vsem prisotnim za njihov prispevek k uspešnemu večeru. In ker je mnenja, da največ kar lahko v življenju dosežeš je ustvarjalno delo, ki ti je veselje, zdravje in ljubezen najbližjih ter čas in pozornost, ki jo namenimo drug drugemu, so ji vsi udeleženci s svojo prisotnostjo podarili neprecenljiv dar.

Člani KUD Polzela so jo presenetili z darilom, ki ji je ga  v imenu vseh likovnikov izročila ga. Franica Šporn, hči in oče pa s čudovitim šopkom vrtnic in podporo celotne družine.

Za fotografiranje se je navdušila že  v otroštvu, saj je rasla ob fotografiji svojega očeta g. Rudija Friškovca. Prihod digitalne fotografije je avtorici odprl nove dimenzije ustvarjanja. Ne samo, da uporablja za fotografiranje različne fotoaparate in objektive, uporablja tudi programe za oblikovanje fotografij in rezultati trenutkov ujetih v čas, so na ogled na razstavi.

Njen oče pa ni samo njen mentor pri fotografiji, ampak tudi pri letošnjem najnovejšem izzivu likovnem ustvarjanju. Letos se je avtorica pridružila KUD Polzela, likovni sekciji, sodelovala na 25. Koloniji prijateljstva na  Gori Oljki in z akrilom naslikala motiv cerkve na Gori Oljki. To likovno delo pa je občina Polzela izbrala za protokolarno darilo.

Fotografije pa kar same zase spregovorijo, ko se sprehodiš in postaneš ob njih na razstavi z naslovom MOJIH 50 FOTO UTRINKOV.  In prav zanimivost razstave in aktualnost teme razgovora ob njeni otvoritvi sta bili vzrok, da so na dan otvoritve razstave avtorico gostili tudi v studiu VTV.

foto_razstava_prebold_stinek_4

Gostje večera so čestitali avtorici za njeno  ustvarjalno  delo in odlično idejo za njen okrogli jubilej. Čestitkam za samostojno razstavo, s katero je avtorica dokazala, da zna opazovati svet okrog sebe, ga ujeti v času in pokazati tudi drugim, se je pridružil tudi župan občine Prebold Vinko Debelak in uradno odprl razstavo.

Za presenečenje ob koncu uradnega dela je poskrbela Cvetka Vačun, ki je ob napevu vse najboljše vseh prisotnih na dogodku  avtorici, svoji likovni prijateljici iz KUD Polzela pripeljala  torto.  Ob zaključku uradnega dela je knjižničarka ga. Lea Felicijan čestitala avtorici in obdarila vse goste večera.

Udeleženci so si razstavo, ki bo na ogled do 12. januarja 2016, z veseljem ogledali, ter se v sproščenem klepetu, prepevanju in glasbi predali večeru, ki se je začel z razrezom torte.

In ni se še zgodilo, da bi se leto v knjižnici Prebold začelo z razstavo očeta in končalo z razstavo hčerke kot je bilo v letošnjem letu. Oba člana likovne sekcije KUD Polzela že načrtujeta skupno razstavo 4.3.2016 na gradu Komenda Polzela.

Sara Štinek