V MCC grški večer z Efi Kesanidou, prostovoljko EVS


V začetku zadnjega novembrskega tedna je v MCC potekal grški večer, katerega glavna akterka je bila Efi Kesanidou, prostovoljka Evropske prostovoljne službe (EVS) iz programa Mladi v akciji. Efi, ki se v prihodnjih dneh vrača v rodni Solun, je poleg predstavitve grške kulture predstavila tudi praktične izkušnje dela v programu EVS.

Projekt Evropske prostovoljne službe (European Voluntary service – EVS) iz programa MLADI V AKCIJI omogoča posamezniku, da postane prostovoljec v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. Program preko pošiljajoče in gostiteljske organizacije krije bivanje, stroške prevoza, prehrano in žepnino. Med projektom pa je omogočen brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju. Dokaz za učinkovit rezultat programa EVS je vedno nasmejana Efi, za katero se zdi, da se je v celjsko družbo dodobra asimilirala.

Številni rekviziti so popestrili prostor MCC-ja

Na predstavitvi je na zabavni in posledično zanimiv način predstavila navade v Grčiji okoli božiča in novega leta. Po uvodnem predstavitvenem filmu o Grčiji je nanizala kopico zanimivih podatkov, mimogrede je razložila tudi kakšen je pomen črt in barv grške zastave. Grčija, zibelka zahodne civilizacije, je Sredozemska država, ki leži na jugu Balkanskega polotoka. Kopensko meji na Albanijo, Makedonijo, Bolgarijo in Turčijo, z vzhoda je obliva Egejsko morje, z zahoda in juga pa Jonsko in Sredozemsko.

Tradicionalno grško hrano smo lahko okušali po končani predstavitvi. Spodaj desno Efi.

Kar 98% Grkov je pripadnikov grške pravoslavne cerkve in Efi je poudarila, da religija Grkom predstavlja zelo pomembno raven življenja. Grška Pravoslavna cerkev za razliko od nekaterih drugih Pravoslavnih cerkva (npr. srbske in ruske)  uporabljajo Milankovićev koledar (enak gregorijanskemu), zato jih uvrščamo v skupino novokoledaristov. Ostale cerkve uporabljajo julijanski koledar, zato so starokoledaristi, razlika med koledarjema znaša 13 dni (julijanski “zamuja” 13 dni).

Obiskovalci smo se dodobra nasmejali spontanim humornim vložkom Efi.

Efi je med drugim predstavila praznovanje praznikov okoli novega leta in nam zaupala, da je v Grčiji sicer za božič značilno okraševanje ladjic z lučkami in bučkami (pri nas jelke), pripravljajo pa tudi tradicionalne grške jedi. Na novo leto npr. pripravijo pito, v katero skrijejo kovanec in kdor ga dobi, ima po verovanju Grkov srečo skozi vse leto. Poleg omenjenega je Efi predstavila še ostale običaje, ki bodo obiskovalci, prav zaradi zanimivega načina podajanja, še dolgo ostali v spominu.

Večer se je zaključil s pokušino tradicionalne grške hrane in s koraki Sirtakija, ki jih je predstavila Efi.  Vsekakor pohvale MCC-jevim delavcem, da so dali priložnost Efi, ki je dodobra popestrila dogajanje v centru.

t/f: Egon Horvat