V Muzeju novejše zgodovine Celje gostijo spletno razstavo iz Ukrajine


Na spletni strani MNZ Celje je na ogled nova gostujoča spletna razstava Muzeja žensk in spolov iz Harkova v Ukrajini z naslovom »Njena zgodba o vojni«

Predstavlja zgodbe žensk o njihovem doživljanju vojne v Ukrajini. Krajši deli zgodb so prevedeni v slovenščino, celotne pa si lahko preberete v angleščini ali ukrajinščini.

Muzej zgodovine žensk in spolov je nastal leta 2008 in od leta 2015 deluje v okviru Centra za kulturo spolov.

Ustanovile so ga posameznice, ki so želele raziskovati in predstavljati zgodovino žensk in spolov ter si prizadevale za dialog in enakopravnost. Muzej  ima svoje prostore v Harkovu in hrani več kot 4000 muzejskih eksponatov iz različnih mest Ukrajine in držav sveta.

Po začetku vojne 24. februarja 2022 je zaprl svoja vrata, a delovanje muzeja ni zastalo, saj so začele sodelavke muzeja zbirati zgodbe žensk v času vojne. Predstavljajo jih na razstavi »Njena zgodba o vojni«, je nastala ob podpori Ukrajinskega ženskega sklada. Več kot 100 osebnih zgodb žensk iz različnih koncev Ukrajine o tem, kako doživljajo vojno.

Spletna razstava je sestavljena iz 70 zapisov ter 30 zvočnih in 6 video posnetkov. Razstava je v ukrajinščini in angleščini na ogled na spletni strani Muzeja zgodovine žensk in spolov, deli 32 zgodb pa so prevedeni v slovenščino.

V oktobru bo gostujočo razstavo in delovanje muzeja, ki je z začetkom vojne zaprl svoja vrata, ne pa tudi prekinil z delovanjem, predstavila še njegova direktorica Tatiana Isaieva, ki bo gostja večera v muzejski kavarni.