V nekdanjem Železninarju prvi celjski odprti depo


DL3U3599V čast 18. maja – mednarodnega dneva muzejev sta Muzej novejše zgodovine Celje in Mestni marketing Mestne občine Celje v izložbi bivše trgovine Železninar v celjskem mestnem središču odpirla prvi odprti depo. Gre za referenčni projekt, ki k sodelovanju vabi tudi druge lastnike praznih prostorov v središču mesta.

S projektom »Odprti depoji« muzej stopa iz muzejske stavbe med prebivalce Celja in v praznih izložbah oziroma prostorih razstavlja ohranjene muzejske zbirke. S tem prispeva k razvoju celjskega mestnega jedra, širi védenje o kulturni dediščini ter omogoča dostopnost, mobilnost in interpretativnost muzejskega gradiva.

S principom razstavljanja/deponiranja v praznih lokalih mesta Celja sledijo več ciljem: pridobitev novih depojskih prostorov, zapolnitev izpraznjenih lokalov, predstavitev in ohranjanje tradicije ter dediščine mesta, dostopnost kulturne dediščine in njeno komuniciranje z mimoidočimi.

 

Odprti depo 1: Trgovina z železnino

  • Rakuscheva (vele)trgovino z železnino sodi med celjske trgovine z najdaljšo tradicijo: na tej lokaciji je pod različnimi lastniki delovala poldrugo stoletje.
  • Zaradi tradicije in odlične ohranjenosti je Muzej novejše zgodovine Celje leta 2002 podal pobudo za odkup ter inventar, ki ima status kulturnega spomenika, prevzel v hranjenje
  • Oprema trgovine Rakusch / Kovinotehna (Železninar) predstavlja kulturno dediščino s področja gospodarske in kulturne zgodovine, saj ponazarja in izpričuje zgodovino in tradicijo trgovanja na našem področju.