V Osredji knjižnici Celje obeležili svetovni dan knjige in avtorskih pravic (foto in video)


svetovni_dan_knjige_1Sredi tedna so, kakor po večini knjižnic po Sloveniji, tudi v Osrednji knjižnici Celje obeležili svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Unesco je 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995.

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je namenjen povezovanju avtorjev, založnikov, učiteljev, knjižničarjev, javnih, nevladnih in zasebnih organizacij z javnostjo v želji po spodbujanju bralne kulture.

V celjski knjižnici so ta dan pripravili pestro dogajanje, ki se je pričelo v zgodnjih dopoldanskih urah s tradicionalnim knjižnim sejmom, poimenovanim “Knjiga išče bralca“, s katerim so pozvali bralce, da knjige, ki jih ne potrebujejo oz. bi jih radi podarili, prinesejo na stojnice pred knjižnico in jih zamenjajo za druge knjige.

Za najmlajše, za otroke iz vrtcev in šol, so pri Mišku Knjižku pripravili pravljične urice. Popoldne so učenci OŠ Ljubečna nastopili z gledališko predstavo Repa velikanka ter odplesali Belokranjske plese. Kakor po večini knjižnic, so tudi v celjski nove člane spodbujali k branju z enoletno brezplačno članarino, ta dan pa zamudnikom niso zaračunavali zamudnin.

Najmlajši med urico pravljic v Osrednji knjižnici Celje.
Najmlajši med urico pravljic v Osrednji knjižnici Celje.

Po besedah bibliotekarke Polonce Bajc Napret je odziv na tovrstne dogodke dober, kar se kaže predvsem na odličen odziv obiskovalcev. Izjavi lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Kakor po Sloveniji, so na ta dan številni dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo, potekali po številnih mestih v različnih državah sveta. Slovenija pa je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni in v različnih krajih po državi. 23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižen Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Naša prestolnica se je z njim ponašala leta 2010. Naslednje leto ga je predala Buenos Airesu, 2012 je naslov pripadel armenskemu Erevanu, lani glavnemu mestu Tajske, Bangkoku. Letošnja svetovna prestolnica knjige je Nigerijsko pristaniško mesto Port Harcourt.

svetovni_dan_knjige_3

Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih v Osrednji knjižnici Celje na svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

[simpleviewer width=100% height=700 id=550]

v/t/f: eH

polovicka_celje_klik