V Osrednji knjižnici Celje do petka na ogled edinstven rokopis Svetega pisma


V osrednji knjižnici Celje bo vse do petka, 7. septembra 2012, na ogled rokopis Svetega pisma, ki ga je več kot 200 mladih vernikov Krščanske adventistične cerkve iz Slovenije, Hrvaške in Albanije, v treh jezikih prepisovalo približno šest mesecev.

Od oktobra 2011, do konca septembra 2012, ta rokopis Svetega pisma potuje po vseh treh državah in tako tke vezi prijateljstva med mladimi in Bogom. Rokopis Svetega pisma v A3 formatu so Celjanom izročili mladi iz Velenja, v soboto, 8. septembra 2012, pa ga bodo predali mladim iz Ljubljane. Iz prestolnice bo ta edinstvena knjiga potovala na Hrvaško, kjer bo 22. septembra svojo pot tudi zaključila.

Rokopis Svetega pisma v albanščini, hrvaščini in slovenščini je obiskal številne kraje, kjer so se na sprejemih družili mladi iz različnih mest in držav. Predaje rokopisa so spremljali številni dogodki, kot so razstava o zgodovini prevodov Biblije, koncerti, svetopisemski kvizi, bogoslužja in razstave v knjižnicah.

Več kot 200 mladih je v treh jezikih prepisovalo Sveto pismo kar šest mesecev.

Pri prepisovanju, ki je trajalo približno šest mesecev, so sodelovali tudi mladi iz Krščanske adventistične cerkve v Celju, ki se zbirajo v Trnovljah (Kulturniška ulica 40) in so to edinstveno knjigo želeli predstaviti tudi obiskovalcem Osrednje knjižnice v Celju.

Sveto pismo je najbolj brana knjiga v zgodovini in prevedena v več kakor 2.100 jezikov. Po nekaterih podatkih 3.566.480 črk, 773.746 besed, 31.102 verzov, 1.189 poglavij in 66 knjig. Stara zaveza vsebuje 39 knjig, Nova zaveza pa 27. Od leta 1611 je bilo prodanih več kakor 800.000.000 izvodov, kar pomeni približno 2 milijona Svetih pisem letno oziroma 5480 dnevno!

V sporočilu za javnost so povedali naslednje:

Danijel Marin, pastor Krščanske adventistične cerkve Celje: »Sveto pismo je verjetno najbolj vplivna knjiga vseh časov, saj je najbolj prevajana in natisnjena knjiga v zgodovini človeštva. Adventisti sprejemamo Sveto pismo kot Božjo Besedo, ki je temelj našega verovanja in življenja. V Svetem pismu spoznavamo Božjo voljo za nas, ta pa nas vodi in usmerja k Jezusu Kristusu, ki nam daje upanje in je vir večnega življenja. To je tudi razlog, da so se mladi iz Slovenije, Hrvaške in Albanije odločili prepisati to posebno knjigo v celoti. Če dovolite, bo ta knjiga spremenila tudi vaše življenje na bolje!«

Kristjan Virtič, vodja mladih Krščanske adventistične cerkve Celje: »Mladi iz Krščanske adventistične cerkve v Celju smo veseli in ponosni, da smo lahko sodelovali v takšni akciji. Povezali smo se s številnimi mladimi iz Slovenije, pa tudi iz Hrvaške in Albanije. Prepisovali smo poglavja iz knjige Sodnikov, ki so skupaj z drugimi prepisanimi poglavji zbrana v veliko knjigo. Lepo je videti takšno Sveto pismo, ki je unikatno, posebno in pokaže, da se mladi lahko združijo v enotnem projektu ne glede na jezik in državo bivanja.

Simon Virtič, starešina Krščanske adventistične cerkve Celje: »Zdi se mi zelo pomembno, da se mladi vključujejo v takšne akcije in s tem pokažejo, da Sveto pismo ni zastarelo, ampak zelo aktualno. Naša cerkev jim zato stoji ob strani in jih vzpodbuja pri tem.«

Vir in besedilo: Danijel Marin, pastor Krščanske adventistične cerkve Celje

Foto: Milan Vidaković

Pripravil: eH