V Osrednji knjižnici Celje na ogled gostujoča razstava o velikem ruskem pesniku (foto)


jesenin-razstava-okc020

Prejšnji teden so v Osrednji knjižnici Celje odprli gostujočo razstavo o velikem ruskem pesniku Sergeju Jeseninu z naslovom “MOJA DEŽELA JE ZAMIŠLJENA IN NEŽNA …”.

Razstava je pripeljana iz Državnega muzeja S. Jesenina v Rusiji in je posvečena življenju in delu tega velikega ruskega pesnika.

V knjižnici bo na ogled do konca novembra.

jesenin-razstava-okc009»Moja dežela je zamišljena in nežna … « je razstava del iz fonda stalne zbirke Državnega parka – muzeja nacionalnega pomena S. A. Jesenina, ki se nahaja v vasi Konstantinovo v Rusiji.

Razstava je posvečena življenju in delu velikega ruskega pesnika Sergeja Jesenina in oblikovana na način, da obiskovalcem predstavi pesnikovo ljubezen do domovine ter hkrati pokaže, kako blizu so njegova dela kateremukoli ljubitelju poezije, ne glede na njegovo življenjsko dobo in etnično pripadnost.

Grafična dela V. A. Šestakova in S. A. Epifanova, ki so del razstave, predstavljajo pesnikovo domovino in ponazarjajo njegove pesmi. Portreti pesnika so dela slikarjev S. F. Jakuševskega, L. I. Šarlemanja in E. P. Lavrentieva. Med njimi so tudi slike, ki prikazujejo glavne značilnosti pesnikove kmečke pristave.

Značilnost ter raznolikost barv poudarjajo stvari, ki so bili del opreme hiše njegovih staršev v vasi Konstantinovo, kot so: brisače, majice, vreteno in glineni lonec (»krinka«, kot so ga imenovali na vasi).

jesenin-razstava-okc007Posebno pozornost je treba nameniti spomeniškim stvarem – očalam, ki so pripadala materi pesnika T. F. Jesenini in bombažna tkanina s čipko, ki jo je Tatjana Fedorovna naredila za dekoriranje hiše. Podobo iz življenja pesnika ponazarjajo brezrokavnik, črnilnik in pero, saj je pesnik veliko časa svoje ustvarjalnosti posvetil tudi temu, da bi v svojih pesmih idejno priostril vsako besedo in poudaril vsako intonacijo.

Razstavo dopolnjujejo fotografije pesnika iz različnih let, od leta 1909, ko je bila izdelana prva najbolj znana fotografija Jesenina in do konca leta 1925. Posebno pozornost privlačijo publikacije S. A. Jesenina, med katerimi so Perzijski motivi (1925), Izbrane pesmi (1925), Pugačov (1922) in prevodi pesmi velikega pesnika.

Poleg knjig v vitrinah so predstavljeni rokopisi stvaritev Sergeja Jesenina, ki so posvečeni domovini. Sergej Jesenin je večkrat povedal, da za pesnika ni nič dražjega od domovine, zato je bila ljubezen do nje in domačega življa vedno osnova njegovega dela. Zahvaljujoč temu je bila – in je še vedno – poezija Jesenina skladna z občutki mnogih ljudi, katere zanimata ruska poezija in ruska kultura.

Gostje na odprtju razstave so bili Ruski center znanosti in kulture (namestnica direktorja Marina Guskova, sodelavca Valerija Kilpjakova in Sergej Šavli), Državni muzej S. Jesenina v Rusiji (Государственный музей-заповедник С.А. Есенина , vodja muzeja Marina Gorožanova s sodelavcem Dmitrijem Smironovom) in nepogrešljivi dijaki Gimnazija Celje – Center s profesorico Darjo Poglajen, ki so s fragmentom iz recitala Poezija ruskega samovarja, posvečenega življenju in delu S. Jesenina, dogodku odtisnili svoj umetniški pečat. Manjkale niso niti prave ruske piroške, s katerimi so se posladkali ob koncu dogodka.

P.B.N., Foto: Andraž Purg