V Osrednji knjižnici Celje so drugo obletnico odprtja novih prostorov obeležili s predstavitvijo novega programa “Z branjem do zvezd” (video)


Minuli četrtek so v Osrednji knjižnici Celje na novo pričeli z bralno značko za odrasle, ki so jo poimenovali “Z branjem do zvezd”. Novosti v celjski knjižnici so vrata odprli z Besednico, katere gost je bil znani pisatelj, pravnik in scenarist Igor Karlovšek. Marijan Pušavec se je z gostom pogovarjal o njegovih knjigah Mojca, Gran Canaria in Matej.

Igor Karlovšek se je rodil v Celju, kjer je končal I. gimnazijo, študij z magisterijem pa je končal na Pravni fakulteti v Ljubljani. V zgodnjih najstniških letih je prve zapise objavil v Anteni in Pavlihu, pri devetnajstih je v Mladini izšel njegov prvi roman v delih Mesečna noč. Za roman Gimnazijec je leta 2004 prejel nagrado Večernica za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo. Zadnjih 12 let nekako vsako drugo leto izda novo knjigo, ki je skoraj po pravilu uspešnica. Kot pisatelj je prepoznaven in uveljavljen v slovenskem literarnem prostoru, izredno priljubljen je pri bralcih.

Pisatelj, scenarist in pravnik Igor Karlovšek

Pisatelj snov za pisanje črpa iz vsakdanjega življenja, najpogosteje je družbeno aktualna. Že v njegovih zgodnejših delih je v natančnih opisih pravil policije, dela sodišč in drugih uradnih inštitucij zaznati verizem. Slednje je zagotovo odraz njegovega odvetniškega poklica in stvarnosti, s katero se srečuje v razpravnih dvoranah. Motiv za pisanje romana pa je po besedah pisatelja največkrat razumske narave, zanimivo in napeto zgodbo pogosto postavlja v središče perečega družbenega problema.

V Besednici je podrobneje predstavil predvsem pisateljski vidik njegovih treh zadnjih del in prisotnim odgovarjal na vprašanja, na katera skozi branje njegovih del pač niso našli odgovorov. Del Besednice, ko Karlovšek odgovarja na vprašanja obiskovalcev, si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Igor Karlovšek je vsestranski avtor, ki piše za odrasle in mladino, pisec številnih odličnih in nepozabnih romanov, scenarijev (za filme in televizijske nadaljevanke) in radijskih iger. Zavoljo tega ima raznovrstne bralce in gledalce.

Udeleženci so od gosta dobili odgovore na številna vprašanja

Gostovanje Igorja Karlovška v Besednici je poleg izčrpnega in poučnega večera v celjski  knjižnici odprlo vrata novosti v celjski knjižnici – bralni znački za odrasle “Z branjem do zvezd”. Za udeležence so v knjižnici pripravili pester izbor kvalitetnega branja domačih in tujih avtorjev, med drugim tudi Karlovškov roman Gran Canaria. Za osvojitev Celjske bralne značke zadostuje pet prebranih del, o katerih bodo bralci do sredine novembra nizali misli in občutke, ki so jih doživljali ob branju.

Vabljeni k ogledu spodnjega videa, v katerem Igor Karlovšek odgovarja na vprašanja udeležencev Besednice.

v/t/f: Egon Horvat