V Zgodovinskem arhivu Celje na ogled razstava #dekade#80


Sinoči so v Zgodovinskem arhivu Celje odprli razstavo #dekade80#, drugo iz serije Dekade. Razstava odpira večplasten pogled na desetletje med letoma 1980 in 1989 v Celju in okolici, na ogled bo najmanj do konca maja.  Nosilni motiv zgodbe je fotografija celjskega atleta in olimpijca Roka Kopitarja, ki je v obravnavanem desetletju dosegal največje uspehe v teku na 400 m z ovirami.

Tudi s to razstavo želijo v Zgodovinskem arhivu Celje skozi poglavja izpostaviti različne poglede, ki so zaznamovali v obravnavani dekadi predvsem Celje in okolico. Razstavo spremlja katalog z enajstimi raznolikimi temami, ki so zaznamovala Celje med letoma 1980 in 1989. 

Osemdeseta leta so številni posamezniki doživljali in občutili skozi svojo zgodbo mnogo bolj intenzivno kot skozi kolektivni spomin skupnosti. Obenem pa osemdeseta ponujajo zadosten časovni odmik, ki vsakomur omogoča bolj segmentiran in glede na izkušnjo že ovrednoten pogled na to dekado.

Arhivska razstava, ki obravnava enajst tem

dekade_80_zac-5Po besedah direktorja Zgodovinskega arhiva Celje dr. Boruta Batagelja želi biti razstava arhivska – predvsem zato, ker gradi na predstavitvi gradiva in manj na poskusu interpretiranja slednjega. Z njo želijo odpreti polje razumevanja delovanja arhivov, po drugi strani pa izpostavljati primarne vire kot temelj raziskovanja v humanističnih znanostih.

#dekade80# obravnava naslednje teme: upravo, pravosodje, družbenopolitične organizacije, gospodarstvo, potrošništvo, ekologijo, vzgojo in izobraževanje, zdravstvo, kulturo, šport in perečo temo o Zgodovinskem arhivu Celje. Slednje pomeni, da gre za dekado, ki je bila zelo dinamična in raznolika. Vsebino razstave je novinarjem podrobneje predstavil soavtor Jože Kranjec.

Razstavljeni tudi predmeti tistega časa

Na razstavi so izpostavljene tudi različne pojavne oblike arhivskega gradiva (od dokumentov, fotografij, avdio in video kaset, …) do predmetov, ki jo popestrijo. Glede na količino predstavlja zelo dobrodošlo obogatitev izboru gradiva fototeka časopisa Novi tednik, katero so v letu 2016 v zgodovinskem arhivu prevzeli v hrambo od medijske hiše Novi tednik in Radio Celje.

dekade_80_zac_2

 

Danes popoldne bo razstavo slavnostno odprl predsednik skupščine občine Celje Edvard Stepišniku, ki je funkcijo, ki je povsem primerljiva z današnjo župansko, opravljal dva mandata (1982-1986) bil pa je tudi član strokovnega sveta zavoda arhiva.

Obiskovalci si jo bodo lahko brezplačno ogledali v času uradnih ur arhiva do konca maja 2017, za vnaprej najavljene skupine pa bo mogoč ogled tudi po dogovoru.

Pred kamero smo povabili direktorja Zgodovinskega arhiva Celje dr. Boruta Batagelja, ki nam je zaupal podrobnosti v zvezi z razstavo:

 

eH

sola-voznje-polsi-klik