Vabimo: The Curious Bards (FR) in Bor Zuljan v Celju (v okviru festivala Seviq Brežice) – vstopnice pol ceneje


seviq-celjeDva koncerta stare glasbe naslednji konec tedna prihajata v Celje – 28. oktobra ob 20h boste v Narodnem domu lahko prisluhnili The Curious Bards (FR), dan kasneje pa v Stari grofiji Boru Zuljanu na Lyri.

Najprej bo z nami zasedba The Curious Bards, katere glavni cilj je prikazati v novi luči pozabljen repertoar, tj. irsko in škotsko glasbo iz obdobja baroka. Letošnjo koncertno sezono pa bo zaokrožil dvojec La Lyra, ki bo v ospredje svojega programa postavil renesančno kitaro.

The Curious Bards (FR) – 28. 10. Celje
Stara glasba in ljudska glasba …
Dva neodvisna glasbena svetova, ki imata še veliko povedati. Stara glasba, vendar ne zastarela. Ljudska glasba v moderni interpretaciji.
Poglavitni cilj ansambla The Curious Bards je prikazati v novi luči pozabljen repertoar, tj. irsko in škotsko glasbo iz obdobja baroka. V ta namen je umetniški vodja ansambla Alix Boivert začel z muzikološkim in zgodovinskim raziskovalnim projektom, za katerega je preživel osem mesecev v Dublinu in ga nato nadaljeval po vrnitvi v Francijo.

Bogastvo in raznolikost glasbenega materiala, ki ga je odkril pri svojem raziskovanju, sta ga prepričala, da se morajo glasbeniki, ki igrajo tako ljudsko kot umetno glasbo – kamor sodi tudi njihov ansambel –, lotiti tega izziva in poskusiti ponuditi sodobno interpretacijo teh različnih glasbenih slogov. Še pomembnejše pa je, da ta glasba predstavlja pomemben del kulturne dediščine, ki so jo s težavo ohranili pred takratnimi zavojevalci Angleži.

Poslanstvo ansambla tako vključuje raziskovanje različnih navedb, ki se pojavijo v številnih publikacijah (okraski, artikulacije, ritem itd.), in poigravanje z njimi v praksi. Doslej so te navedbe ansambel pripeljale zelo blizu sodobni interpretaciji ljudske glasbe.

curious2

La Lyra – Bor Zuljan 29.10. Celje
Program zasedbe La Lyra – Bor Zuljan (v sestavi Bo
r Zuljan (SI): renesančna kitara in Massimiliano Dragoni (I): tolkala) raziskuje razvoj specifičnega glasbenega jezika in tehnik, ki so se pričele pojavljati konec 16. stoletja ter so kasneje odločilno vplivale na baročno kitaro in njene naslednike. Izvirni in redko izvajani programi ansambla se osredinjajo na dolgo obdobje renesanse ter ustvarjalen pristop združujejo z muzikološkim raziskovanjem. Ne zamudite edinstvenega koncerta zasedbe La Lyra v soboto, 29. 10. 2016, v Stari grofiji v Celju.lyra-seviqc

S CELJE.INFO NA KONCERTA STARE GLASBE V OKVIRU SEVIQC BREŽICE V CELJU POL CENEJE

Našim obiskovalcem ponujamo 24 pol cenejših vstopnic za koncerta stare glasbe v Celju po izbiri.

Za naročilo pol cenejših vstopnic kliknite tukaj:

seviqc-polsi-klik