Veličastno počastili 110-letnico javnega glasbenega šolstva v Celju (foto)


Pretekli teden je v Dvorani Kajuh, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, potekala proslava ob 110-letnici javnega glasbenega šolstva v Celju.

Slavnostni govorniki, ravnatelj Glasbene šole Celje Simon Mlakar, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol Helena Meško in župan Mestne občine Celje Bojan Šrot so vsak po svoje strnili nekaj besed o samih začetkih delovanja glasbenega šolstva na Celjskem ter o dosedanjem delovanju, ki je vse prej kot zanemarljivo.

Kot je povedal ravnatelj Simon Mlakar so se priprave na omenjen jubilej pričele že prejšnje šolsko leto, ko je glasbena šola skupaj z Medijsko šolo sodelovala pri pripravi jubilejnega logotipa, ki je nastal prav posebej za to priložnost. Skupaj z Muzejem novejše zgodovine so v mesecu januarju 2018 pripravili še razstavo z naslovom 110 let javnega glasbenega šolstva v Celju, v mesecu juniju pa so v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje izdali še zbornik z naslovom 110 za lepši svet.

V uro in pol dolgem programu je nastopilo nekaj več kot 300 učencev in dijakov Glasbene šole Celje in I. gimnazije v Celju.

Da je bil večer res izjemen, je pokazala do zadnjega kotička napolnjena dvorana gledalcev oziroma poslušalcev. Le-ti ob nastopih Trobilnega ansambla, Orkestra harf, Malega godalnega orkestra skupaj z Otroškim pevskim zborom, pevskimi solisti in plesno pripravnico ter Ansamblom tolkal nikakor niso mogli ostati ravnodušni.

Za največje navdušenje in s tem vrhunec večera pa je poskrbel Revijski orkester Glasbene šole Celje skupaj z Mešanim mladinskim pevskim zborom I. gimnazije v Celju s premierno izvedbo šolske himne z naslovom Svet brez mej, pod katero so se ponosno podpisali učitelj klarineta Bojan Logar, nekdanji dijak šole Peter Tovornik in Tonček Kregar.

R.B., foto: Glasbena šola Celje