Veliki oder sveta – mladi Celjani na Starem gradu odigrali špansko dramo (foto, video)

25. 09. 2017 10:33

Dom sv. Jožefa Celje je s petkovim dogodkom na Starem gradu proslavil 400. obletnico lazaristov in 20-letnico svojega delovanja. V režiji in po scenariju Jožeta Planinška so uprizorili dramo španskega avtorja Pedra Calderona de la Barca. 

Konec igranja vlog in razsodba Stvarnika.
Konec igranja vlog in razsodba Stvarnika.

Gre za dramo oziroma misterij, ki ponazarja našo življenjsko pot. Ta se v bistvu nikoli ne konča. Naše življenje je igra in naš svet nam predstavlja en velik oder. Oboje nam je že ob rojstvu dano, v podeljeni vlogi pa se moramo znajti, kakor najbolje vemo in znamo.

Osrednje sporočilo pravi, da je vedno in povsod treba delati dobro. “Avtor Pedro Calderon de la Barca (1600-1681) je nazorno pokazal temeljne stvari našega življenja, zgodovine in odrešenja, kjer pa se vedno znova znajdemo med igralci in v vsakem izmed njih odkrivamo delček sebe,” so zapisali organizatorji.

O DRAMI

Pogovor med kmetom in beračem.
Pogovor med kmetom in beračem.

Drama sveta in človeštva se odigrava skozi zgodovino in je igra še danes. Mojster – Stvarnik ustvari svet in vse tako zastavi, da svet stvarjenje nadaljuje in tako postane prizorišče. V njem posameznik začuti svobodo, s katero je obdarjen in zaznamovan ali pa grobo udarjen. Igra je prepuščena svetu in igralcem, toda Stvarnik se ne umakne povsem.

Sledi dogajanju in vanj celo posega z Milostjo – vestjo, ki se pojavlja kot prepotrebna šepetalka, ki pa je zaradi bučnosti igranja ter svobode nastopajočih pogosto preslišana. Igralci vstopajo v življenje, oziroma v igro in na oder, skozi zibel, od koder jih skrivnostno povabilo – Smrt, slej ko prej odpihne in oder zapustijo v krsti.

Kar ostane od človeka, pokaže čas, ki izkristalizira igro, ki jo je zaigral in se v njej tudi izgubil. Nastopi sodba, ki razčisti dogajanje, vendar ne v celoti, kajti Stvarnik ni, ki bi pometal s stvarstvom. Naravna postava srca je tista, ki človeka vodi. Ko izgublja orientacijo, Stvarnik doda pisano postavo, razodetje, nato pa še postavo Milosti, sebe samega. Prvi dve človek več ali manj presliši in spregleda, a po zaslugi tretje preživi.

Stari grad velja za odlično lokacijo kulturnih dogodkov.
Stari grad velja za odlično lokacijo kulturnih dogodkov.

IGRALSKA ZASEDBA IN SODELUJOČI 

Igrali so Lovro Tacol (Mojster), Urban Šajn (Svet), Miha Lokovšek (Kralj), Matjaž Logar (Kmet), Aleš Logar (Bogatin), Barbara Kvar (Modrost), Katja Peganc (Lepota), Luka Kolman (Revež), Urša Sevšek (Milost) in Urška Vrenko (Dete), Jože Planinšek (glas) in Lucijan Kvar (šepetalec).

Pri projektu so sodelovali še pevci Župnijskega zbora Celje sv. Jožef, vokalna skupina Fantje z Jožefovega hribaJožefinkZbor zaposlenih Doma sv. JožefGodba na Pihala s Svetine, violinist Andrej Gubenšek in klarinetist Filip Brezovšek.

Vabljeni k ogledu video posnetkov in fotogalerije.

Fotogalerija:

Vir tekst: Dom sv. Jožef Celje

T. Ž.
neprilagojeni-polsi-klik

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
271 queries in 2,154 seconds.