Velikonočna procesija pri sv. Duhu v Celju (foto, video)


Na veliko noč, največji krščanski praznik, se kristjani po vsem svetu spominjajo največjega čudeža, osrednjega bistva in srčike vere, Kristusovega vstajenja od mrtvih.

Kristjani verjamemo, da nas je Jezus Kristus s trpljenjem in smrtjo odrešil in nam odprl pot v večno življenje. Po stari slovenski navadi na ta dan po župnijah potekajo vstajenjske procesije z Najsvetejšim, ekipa Celje.info smo se slednje udeležili v Celju, potekala je okoli cerkve sv. Duha.

Vstajenjsko procesijo z Najsvetejšim je vodil župnik mag. Srečko Hren. Ves čas procesije se je s petjem na poseben način izražalo veselje spomin na vstalega Kristusa. Pri procesiji in kasneje pri sv. maši je bilo prisotnih ogromno število vernikov. V pridigi je mag. Srečko Hren izpostavil pomembnejše trenutke smisla vstajenja in darovanja Kristusa, ki pomeni osvoboditev od brezupnega položaja človeka v končnem zemeljskem življenju. Odrešenje kljub prepričanju mnogih odpira možnost za uresničitev posameznikove osebne svobode – tiste, s katero lahko človek v polnosti živi prejete talente in dokazuje, da je življenje z Bogom močnejše od smrti.

Zaradi že splošno poznanega dejstva, da so pridige mag. Srečka Hrena izredno zanimive in nosijo bogato sporočilnost, smo posneli velikonočno, ki si jo lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Prav tako pa vabljeni k ogledu galerije fotografij, kjer smo ujeli nekaj utrinkov iz procesije in sv. maše.

[simpleviewer width=100% height=700 id=29]

v/t/f: eH