Veronikina nagrada 2020 za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji (foto, video)


V Narodnem domu Celje so v torek, 25. avgusta, 24. zapored podelili Veronikino nagrado. Na prireditvi polni poezije so podelili tudi Zlatnik poezije in Malo Veroniko.

Od leta 1997 Mestna občina Celje podeljuje Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji. Avtorica projekta in organizatorica je Fit media, ki je žezlo za naslednjo, jubilejno 25. podelitev, predala Hiši kulture Celje. Za glasbeno kuliso je poskrbel Leon Firšt trio.

Veronikina nagrada 2020. Foto: DejC

Veronikina nagrada 2020

Dobitnik letošnje Veronikine nagrade je Borut Gombač. Nagrado je prejel za svojo pesniško zbirko S konico konice jezika.

Strokovna komisija, katero so sestavili dr. Igor Divjak, Petra Kolmančič in Maja Šučur, je v ožji izbor uvrstila še Boruta Gombača (S konico konice jezika), Vesno Liponik (Roko razje), Jano Putrle Srdić (Oko očesu vrana), Lucijo Stupica (Točke izginjanja) in Uroša Zupana (Sanjska knjiga). Ti so zbranim svojo poezijo predstavili na glavnem odru.

Vsi prejemniki nagrad. Foto: DejC

Obrazložitev iz ust dr. Igorja Divjaka:

Gombač se v zbirki S konico konice jezika pogumno loti raziskovanja jezika kot snovi, ki jo je treba razgraditi, pregnesti in preoblikovati, da se v njem lahko razprejo nove ustvarjalne možnosti in poti.  Gombačev pesniški subjekt je obenem tvorec in opazovalec razgradnje pomenov, ko se besede trgajo  »na zloge, črke, pračrke …«, da v njih zasijejo iskre novih podob. Vendar pa po razgradnji svet ni več tak, kot je bil prej – zaznamuje ga odsotnost kakršnekoli absolutne oporne točke in perspektive. V verzih »Ta drveča voda nima struge, z reko teče tudi breg« lahko zaslišimo odmev relativnostne pesnitve Gregorja Strniše; tudi Gombačev svet popotnika skozi vsakodnevne zgode in nezgode je svet fizikalnega relativizma, ko meja med subjektom in objektom, svobodno voljo in determiniranostjo ni več jasna. Tudi v Gombačevih pesmih lahko prepoznamo nakazano baladno strukturo, ko vsaka usojenost vodi v neizbežno smrt, vendar pa avtor tu dogajanje svojih pesmi zaustavi in raziskuje tanko mejo med življenjem in smrtjo, kot da bi ta zaustavljeni čas ponujal tudi prostor za raziskovalni navdih. Svinčena konica izstreljene krogle se že dotika kože, a žrtve še ni zadela. V tej razliki med biti in ne biti Gombač gradi pomenske labirinte, svoj splet norosti in bolečine, ki ga raziskuje subtilno, čutno in zavzeto – s konico konice jezika.dr. Igor Divjak

Zlatnik poezije in Mala Veronika

Veronikina nagrada 2020 je minila v znamenju še dveh nagrad. Zlatnik poezije za življenjski pesniški opus si je prislužil Iztok Geister Plamen, ustanovni član avantgardistične umetniške skupine OHO.

Zmagovalec letošnjega razpisa za pesnice, pesnike slovenskih srednjih šol je Aljaž Primožič, dijak Gimnazije Celje Center.

Zahvala Boruta Gombača:

Poezija Iztoka Geistra iz njegovih ust:

Nagrajena Vsak dan smo večji osebno podana s strani Aljaža Primožiča:

Fotogalerija:

 

DejC