Veronikini večeri: večer slovenskih ljudskih in zimzelenih melodij s Prifarskimi muzikanti


Festival “Veronikini večeri” je kot vsako leto tudi letos, že četrtič zapored, postregel z bogatim in celovitim programom, ki se je pričel že sredi julija. Po ameriškem (Toti Big Band, vokalist Boštjan Bračič), argentinskem (TangoApasionada in Vesna Zornik) in francoskem večeru (Skupina Uglašena riba in gostja Jana Kvas) je ta konec tedna številne obiskovalce festivala navduševal slovenski večer, ki so ga zaznamovali Prifarski muzikanti.

Festivalu, katerega osrednje dogajanje naj bi potekalo na Starem gradu, je letos malce zagodlo vreme in zadnja dva Veronikina večera sta potekala v Celjskem domu. Kljub vsemu je bila dvorana napolnjena do zadnjega kotička. Povezovalka programa Andreja Petrovič je uvodoma pozdravila vse navzoče in predstavila glasbene goste.

Prifarski muzikanti so ansambel, ki je svojo glasbeno pot začel pri Fari v Kostelu. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo. Poseben zvok dajejo skupini večglasno petje, tamburaški instrumenti, violina, harmonika in še nekateri tradicionalni instrumenti. Skupina se je v slovenskem prostoru uveljavila kot odličen reprezentant na področju etno glasbe, v programu pa so tudi zimzelene melodije, dalmatinske, ruske, irske in druge popularne skladbe.

Glavni organizator Fit media d.o.o. je tudi letos poskrbel za kulinarično doživetje, saj je v Veronikini kavarni bilo moč okušati dobrote, ki so se skladale s tematskim večerom. Na večeru slovenskih ljudskih in zimzelenih melodij je tako Veronika pripravila jabolčni in borovničev zavitek, pehtranovo potico in pogačo z ocvirki.

Pred nastopom osrednjih gostov smo si ogledali utrinke in obujali spomine vseh treh letošnjih večerov, ki jih je po besedah Andreje Petrovič publika lepo sprejela. Nato je prisotne pozdravila tudi direktorica Fit media d.o.o. mag. Vanesa Čanji, ki je med drugim prisotne povabila na podelitev Veronikine nagrade, ki bo v torek, 23. avgusta na Starem gradu v Celju. Posebej je izpostavila težo festivala Veronikini večeri, ki Celje uvršča na pomemben kulturni zemljevid, kar daje Celju posebno kulturno noto. Letos namreč Celje s petnajsto podelitvijo Veronikine nagrade in s sedmo podelitvijo zlatnika poezije ostaja slovenska prestolnica poezije.

Kot smo se lahko prepričali, je tudi zadnji letošnji Veronikin tematski večer pritegnil ogromno zanimanja, tudi po zaslugi trikratnih zmagovalcev festivala zabavne glasbe Slovenska popevka, Prifarskih muzikantov.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, kjer smo ujeli utrinek večera slovenskih ljudskih pesmi in zimzelenih melodij v izvedbi Prifarskih muzikantov.

v/t/f: Egon Horvat