Vesperae Musicae – uvod v letošnjo sezono v atriju Majolke (foto in video)


vesperae_musicae_atrij_1V ponedeljek, 22. septembra, je z uvodnim koncertom cikla komorne glasbe Vesperae Musicae Hiša kulture Celje tudi uradno odprla novo sezono 2014/15, poimenovano “Polja kulture”. Organizatorji so z uvodnim koncertom v obliki “site-specific” dogodka skozi pripoved glasbenih kompozicij obiskovalce želeli popeljati po štirih izbranih celjskih atrijih in njihovih zgodbah, a so zaradi dežja prireditev izpeljali le v atriju Majolke.

V koncertnem večeru se je uvodoma predstavila petčlanska zasedba akademskih glasbenikov Trobilni kvintet Hiše kulture Celje, ki deluje od leta 2013. Pred nastopom je zasedbo, ki jo sestavljajo Dejan Podbregar, Matjaž Kaučič, Tadej Kopitar, Lovro Žgajner in David Kajič, podrobneje predstavil umetniški vodja Hiše kulture Celje Simon Dvoršak. Kvintet v svoj program uvršča veliko glasbenih stilov, od baroka, klasike, evergreenov in slovenske popevke, poleg tega pa tudi znane skladbe različnih karakterjev.

Trobilni kvintet Hiše kulture Celje, Godalni kvintet Janus Ensemble in Duo Furioso so nastopili v atriju Majolke.
Trobilni kvintet Hiše kulture Celje, Godalni kvintet Janus Ensemble in Duo Furioso so nastopili v atriju Majolke.

Za njimi so pred sicer maloštevilno publiko nastopili člani godalnega kvinteta Janus Ensemble. Zasedbo je ustanovil njegov umetniški vodja, violinist in skladatelj Matija Krečič z namenom promocije in kvalitetne izvedbe glasbe sodobnih mladih skladateljev. Kljub dejstvu, da je zasedba z delovanjem pričela pred kratkim, se lahko pohvali z zgoščenko, ki je tik pred izidom, ansambel pa čaka tudi več koncertov po Evropi. Člani ansambla so Matija Krečič, Nejc Avbelj, Klemen Bračko, Zoran Bičanin in Celjan Miha Firšt.

Zadnja sta nastopila harmonikarja Duo Furioso. Nikolina Furić in Mirko Jevtović sta širom Slovenije in izven meja poznana po izjemnih nastopih, na katerih sta predstavljala repertoar vse od baroka do del sodobnih tujih in slovenskih skladateljev. Njune igre poleg tehnične popolnost iin neverjetne usklajenosti odlikujeta tudi izjemna energija in muzikalna prepričljivost, ki navdušita tudi tiste poslušalce, ki niso posebej naklonjeni ne harmoniki kot (klasičnemu) inštrumentu ne glasbi, katero Duo Furioso tako uspešno izvaja.

vesperae_musicae_atrij_3

Uvodni koncert je več kot zadovoljil ljubitelje komorne glasbe. Kljub temu, da je vreme že drugič poseglo v sicer enkratno zasnovano idejo sprehoda po štirih celjskih atrijih (prvič je bil projekt odpovedan v začetku letošnjega poletja) in so organizatorji ter glasbeniki odlično opravili svoje delo v atriju, pa je malce zagrenil pogled na neurejen in zapuščen atrij Majolke. Slednje seveda meče senco na (ne)odgovorne za ureditev prostora, ki se skriva za visokimi zidovi.

V prvem video posnetku lahko prisluhnete nagovoru Simona Dvoršaka, v drugem pa insertom nastopa vseh treh glasbenih skupin. Seveda pa vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na koncertu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=675]

v/t/f: eH

polsi-nogomet-14_15-klik