Vse, kar počnemo zemlji, počnemo sebi (foto)


Prejšnji petek so prostori Železarskega muzeja Štore, ki domuje na Teharjah zasijali ob odprtju fotografske razstave in instalacije Andreje Ravnak. Mojstrica fotografije jo je naslovila preprosto “Jaz, zemlja.”

Zemlja je njen osrednji motiv, na upodobitvah pa je najti podobe valovitih krajin Toskane, Moravske in Provanse.

Andreja Ravnak je o tem, zakaj je za temo razstave izbrala krajine, dejala: “Večino svojega obstoja sem preživela na deželi in sem po duši še vedno podeželanka. … Všeč so mi gola, geometrijsko počesana polja v nešteto odtenkih zemlje, ki se romantično krivijo v krajinske vijuge. Čeprav na nek način kruto izkoriščamo mati zemljo, je v teh krajinah neka čudovita, navdihujoča estetika.”

Dandanes velik del kmetijskih površin predstavljajo polja obdelovalne zemlje. Ta tvorijo svojevrstne agrarne vedute, ki dajejo pečat celotnim pokrajinam. Pod obdelovalnimi stroji včasih nastajajo izjemne geometrije in vzorci, ki videz naravne krajine tako predrugačijo, da se scene zdijo že skoraj nerealne.

Te nadrealistične zaplate zemeljskih vzorcev in tekstur so zanjo pravcati estetski fenomen. Lepota gole, s stroji počesane zemlje, valovita žitna polja, neskončne linije sivkinih polj, nenaraven geometrijski red v sicer mehko zaobljeni pokrajini, nešteto odtenkov zemlje, krivine v meglicah, teksture v odtenkih zlate svetlobe – vse to je svojevrstna poezija za občutljiv estetski čut.

Avtorica še dodaja: »Rodovitna zemlja je temelj življenja. Vse, kar počnemo zemlji, počnemo sebi.«

Ob fotografijah je na ogled tudi instalacija, kjer so motivi s fotografij prenešeni na okrasne blazine oz. posteljnino.

Razstava bo odprta do 10. decembra, in sicer od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure, ob sredah do 17. ure. Zunaj odpiralnega časa je ogled možen po predhodni najavi na železarski muzej.

B.R.; foto: Aleksej Cegner