XXI. Novačanova gledališka srečanja: Predstava Instant postavila ogledalo potrošniški družbi (foto, video)


Žiga Žveplan v vlogi Lolipopa

Minuli petek je KUD “Zarja” Trnovlje – Celje gostil še zadnjo tekmovalno predstavo v sklopu XXI. Novačanovih gledaliških srečanj. V tem kontekstu se je pomerilo Prosvetno društvo Vrhovo Žaba gleda & išče s predstavo Instant. Gre za komedijo z dvema obrazoma, ki opozarja na “instantnost” sodobne potrošniške družbe.

Predstava govori o preprostem človeku, ki le s težavo sledi hitremu tempu in vedno večjim, pogosto nesmiselnim zahtevam modernega sveta, zaradi česar se znajde v številnih komičnih situacijah. Lolipop se nekega jutra zbudi v instant svetu, naravnanem na hitro minljive zgodbe in produkte. V takšnem svetu mu ne preostane drugega, kot da se odloči za učinkovito instant terapijo in postane nekdo drug. Najde instant prijatelje in instant srečo. A le za en sam trenutek, za en sam instant.

Žaba gleda & išče, Prosvetno društvo Vrhovo
Predstava Instant
Urška Klajn, igralka večera

Predstava Instant tako ni zaman komedija z dvema obrazoma, saj se spretno lotuje neoliberalističnega pranja možganov, ki vsakega kritično razmišljujočega posameznika posebej  spremeni v tipičnega potrošnika, ki razmišlja samo o popustih in se zanima za teme, katere jih vzpodbuja kapitalistična ideologija. Tako se tudi Lolipop iz razmišljajočega človeka spremeni v instant produkt potrošniške družbe. Instantnosti pa ne ponazarja le razvoj igralcev, marveč tudi hitro spreminjajoča se in do potankosti izdelana scena, ki v gledalcu še dodatno vzbuja idejo minljivosti. Ravno zaradi tega ima predstava ves čas tekoč ritem, ki gledalca ne pusti v zdolgočasenosti niti za minuto.

Kot je ob koncu predstave povedal Živko Beškovnik, podpredsednik KUD “Zarja” Trnovlje – Celje gre za kruto, ampak realno predstavo, ki pa resni ton precej ublaži s komičnimi vložki, zaradi česar gre za izjemno gledljivo in aktualno predstavo. Dodatno je navduševal celoten mlad igralski kolektiv, ki je z odličnim prepletanjem komike in drame dokazal, da je izjemno močan v svojem igralskem izrazu in dal sami predstavi dodatno vrednost. Strokovno komisijo je še posebej navdušila Urška Klajn v vlogi medicinske sestre, Fruti, pacientke Michelle Obama in travniške deklice, ki je za svojo odlično odigrano multiplo persono prejela tudi naziv Igralka večera.

Žaba gleda & išče sicer deluje v okviru Prosvetnega društva Vrhovo. Na široko gleda v svet in išče motive, ki bi se na odru prelevili v razlog za smeh, trenutek za razmislek ali v nepredvidljivo zmes dobrih občutkov. To jim je definitivno uspelo s predstavo Instant. Instant trenutke iz predstave si lahko tudi sami ogledate v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=462]

F/T/V: Tina Ožvald