Z branjem do zvezd: zaključek bralne značke za odrasle in pogovor z Dragom Jančarjem (video)


DSCN6638 (Kopiraj)V Linhartovi dvorani v Osrednji knjižnici Celje je v četrtek zvečer potekal zaključek bralne značke za odrasle Z branjem do zvezd.

Dogodek je bil še toliko bolj poseben, saj je bil kot poseben gost povabljen esejist, pisatelj, dramatik in urednik Drago Jančar, ki je najbolj prevajani sodobni slovenski pisatelj, prejemnik številnih literarnih nagrad, dobitnik evropske književne nagrade ACEL in državljan Evrope 2015.

Značkarji so letos med drugim brali tudi njegov roman Maj, november.

Z branjem do zvezd 2015: Kakovostno in pogostejše skupno branje

Z branjem do zvezd je program za odrasle, ki vzpodbuja ljubitelje knjig h kakovostnemu in čim pogostejšemu skupnemu branju. Brali so skupaj s Prešernom od slovenskega kulturnega praznika do veselega dneva kulture.

Za osvojitev Celjske bralne značke je dovolj, da posamezniki s seznama literature izberejo pet knjižnih del, jih preberejo in po želji svoje misli in občutke zapišejo v knjižno kazalko. Ljubitelji dobrih knjig online casino so tak oskozi vso leto brali in se občasno srečali, za zaključek bralne značke za odrasle 2015 pa je simbolično izbran 3. december, ko se spominjamo Prešernovega rojstnega dne.

DSCN6637 (Kopiraj)

Celoten dogodek je povezoval Marijan Pušavec, ki je na začetku vzel v roke Jančarjevo knjigo in se potopil v njegove besede. Sledila je podelitev nagrad štiridesetim odraslim značkarjem, ki so skozi vso leto pridno prebirali izbrani literaturo. Nato je napočil vrhunec večera, ko je skozi vrata dvorane vstopil Drago Jančar, ki so se ga vsi ljubitelji knjig iskreno razveselili. Marijan Pušavec se je z njim pogovarjal o Evropi, knjigi Maj, november ter o povezavi romana z aktualnimi dogodki in povprečnim mladim človekom.

Drago Jančar: “Živimo v paradoksalnem času in v trenutku, ko ne vemo, kaj se bo zgodilo”

DSCN6621 (Kopiraj)Maj, november, deseti roman Draga Jančarja, se začne kot šala, nadaljuje se kot ironija in satira, sčasoma pa začne postavljati globlja vprašanja o življenju mladega Cirila Kraljeviča in o svetu, v katerem živi.

V nekaj mesecih se odvijejo sklepna poglavja njegovih poskusov, da bi našel svoj prostor pod soncem in si postavil smiselni življenjski cilj, ki se neulovljivo premika med skrajnima poloma visokih sanj o umetnosti in ljubezni ter banalno, tudi brutalno vsakdanjostjo, v kateri je treba predvsem preživeti.

Za vas smo posneli tudi celotno prireditev ob zaključku bralne značke in morda bodo tudi vas zasrbeli prsti, da se odpravite Z branjem do zvezd.

najboljse-klape-nagradna-polsi-klik