Z branjem do zvezd: zaključek bralne značke za odrasle in pogovor z Goranom Vojnovićem (foto, video)


V torek, 4. decembra, je v študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje potekal večer toplih besed in dobre glasbe, ki je spremljal zaključek 7. bralne značke za odrasle “Z branjem do zvezd”.

Dogodek je pospremil tudi pogovor s pisateljem, kolumnistom in scenaristom Goranom Vojnovićem, ki je pred desetimi leti izdal svoj knjižni prvenec Čefurji raus!. Roman mu je leta 2009 prinesel nagrado Kresnik za najboljši slovenski roman, štiri leta kasneje pa je Kresnik zopet romal v njegove roke za  drugi roman Jugoslavija, moja dežela.

Goran Vojnović: “Mislil sem, da je ta debata o čefurjih že malo passe

Ob zaključku bralne značke za odrasle je z njim spregovoril Kristan Koželj, ki se je z Vojnovićem sprehodil skozi njegov ustvarjalni opus – vse od prvenca Čefurji raus! do njegovega zadnjega romana Figa, za katerega je leta 2017 prejel Župančičevo nagrado.

Goran Vojnović
Goran Vojnović

Goran Vojnović ob tem ni mogel mimo pripovedi o svojem otroštvu in odraščanju, kar je tudi tlakovalo pot za njegov prvenec Čefurji raus!. Roman je le še dokazal stigmo, ki vlada v jugoslovanskem prostoru, kar je občutil tudi sam. “Blizu mi je občutek, ko nisi čisto na svojem. Ko ta svet, v katerega si se rodil, ni tvoj. So bila obdobja, ko je bilo težko, ker svet, v katerem si živel, ni razumel oziroma ni odobraval te odgovornosti, ki si jo nosil v sebi. Cilj je, da se opredeliš, kdo si. Da se odločil, ali si Slovenec, ali si Bosanec … Moraš jim razložiti, da si vse to in da imaš vse do pri sebi,” je pojasnil Vojnovič, ki je dodal, da se je zares osvobodil, ko je sam pri sebi razčistil s temi stvarmi.

The Takeover
The Takeover

S to problematiko se je tako spopadel tudi v romanu Jugoslavija, moja dežela, kjer glavnega akterja iskanje resnice in očeta pripelje do odkrivanja samega sebe. V ospredju so odnosi v družbi in družini, zlom, vojna, usoda ter sprejemanje odgovornosti za dejanja, ki jih posamezniku naložijo njegovi starši. Vojnovićev zadnji roman Figa pa naredi korak stran od tega, saj sama literarna zgodba ni bila tako družbeno naravnana. Kot je povedal avtor, je bolj intimna in razkriva boj z notranjimi demoni.

Goran Vojnović je tako preko svojih del tudi v torek pritegnil številne radovedne bralce v Osrednjo knjižnico Celje, kjer so po konca pogovora podelili tudi priznanja vsem nadebudnim udeležencem bralne značke za odrasle “Z branjem do zvezd”. Gre za program za odrasle, ki vzpodbuja ljubitelje knjig h kakovostnemu in čim pogostejšemu skupnemu branju. Že sedmo leto zapored so tako skupaj brali, med sabo izmenjevali vtise in na koncu osvojili bralno značko.  Večer, poln vtisov glede literature in družbenega duha, je s svojo glasbo pospremila skupina The Takeover.

Z branjem smo se med zvezde podali mi in v spodnjem video posnetku ujeli nekaj utrinkov s pogovora z Goranom Vojnovičem.

Prav tako pa vas vabimo k ogledu fotogalerije s torkovega zaključka bralne značke za odrasle.

T. O.