Z osrednje slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Celju (video)


kulturni_praznik_1V četrtek, 5. februarja, so v celjskem hramu kulture obeležili spomin na našega največjega pesnika, avtorja slovenske himne in velikega domoljuba Franceta Prešerna. Osrednji govornik na slovesnosti, ki jo je organizirala Mestna občina Celje, je bil Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje, ki je eden pomembnih soustvarjalcev kulturnega utripa v Celju.

Povezovalka programa, Alja Tihle Hren, je na začetku, po odigrani himni, med drugim spomnila, da je Prešeren umrl je 8. februarja 1849, prav na četrtek. Po pozdravu povabljenih gostov, je pred zbrane stopil osrednji govornik Simon Mlakar. V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da je na tak dan še posebej pomembno, da pogled upremo naprej in navzgor. “Očitno kot narod nismo preživeli ne zaradi naravnih danosti, ne vojaške moči, še manj ekonomske preračunljivosti. Preživeli smo zaradi besede. Preživeli smo zaradi duha. A kot kaže sodobnost, na žalost tudi bolj samovšečen, manj samokritičen in manj pripravljen na spremembe, kot bi bilo za našo skupno bit zdravo.

Trobilni kvartet Glasbene šole Celje in napovedovalka Alja Tihle Hren.
Trobilni kvartet Glasbene šole Celje in napovedovalka Alja Tihle Hren.

Danes se zdi, da je umetnost in kultura nasploh postala zatočišče v usodo vdanih duš, zatočišče pred podivjanim tempom, kotiček, kjer je svet še lep, harmoničen, slikovit. In četudi odseva divjost življenja, vseeno ostaja tudi varen. Ker je kljub vsemu le odsev. Življenje, ki nas gleda z odrskih desk, s filmskih platen, slikarskih panojev, črno belih zapisov in meni najbližjega zvočnega plesa melodij. Morda je res tako. Morda vas v polni dvorani virtuoznost koncertnega mojstra še lahko za hip odpelje v nek bolj poduhovljen svet. A žal realnost v vsej svoji brutalnosti ne izgine, ko spet stopimo na ulico. Ko prižgemo televizijo ali odpremo medijsko pipo nenehno slabih novic. Finančna kriza, ki nas že leta drži ukleščene v neko družbeno paralizo, je že zdavnaj prerasla v krizo duha, upanja in vrednot. To pa je stanje, ki ga ne bo mogoče rešiti globalno. Ob tem tudi nima smisla kazati s prstom na politiko. S to krizo bo moral opraviti vsak izmed nas sam.”

Ob koncu je Mlakar vsem zaželel, da bi znali ne prvo mesto postaviti medsebojne odnose in medčloveško spoštovanje. Vrednost življenja se po njegovih besedah ne meri po dolžini le-tega, temveč po njegovih darovih. Dogodek je z odigrano slovensko himno odprl Trobilni kvartet Glasbene šole Celje. Po končani slovesnosti je sledil ogled predstave SLG Celje Naše mesto, a je bila predstava zaradi zdravstvenih težav enega od igralcev prekinjena.

kulturni_praznik_3

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete celotnemu nagovoru Simona Mlakarja na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku v SLG Celje.

eH

S CELJE.INFO NA KONCERT TANJE ŽAGAR V ŽALEC POL CENEJE

Našim zvestim obiskovalcem in članom pa na Polovička.si ponovno ekskluzivno ponujamo 18 pol cenejših vstopnic za koncert Tanje Žagar v Žalcu, glede na ceno vstopnice na dan dogodka.

Pol cenejše vstopnice naročite tukaj:

polsi-zagar-2015-klik