Zarjevci z absurdno komedijo na državno srečanje ljubiteljskih gledališčnikov


Predstava Goli pianist, ki jo je Gledališče Zarja Celje premierno uprizorilo konec aprila se je uvrstila na državno srečanje oz. Linhartov festival, ki bo septembra v Postojni.

Pri absurdni komediji za katero je avtor Matjaž Zupančič prejel nagrado Slavka Gruma, so se pri Zarji prvič povezali z režiserjem Jašo Jamnikom.

Utrinek s predstave Goli pianist; foto: Gledališče Zarja Celje

Pianist se preseli v novo stanovanje, v katerem želi imeti samo pianino. Prepričan je, da bo imel v novem okolju dovolj miru in prostora za svojo ustvarjalnost. Že kmalu pa se izkaže, da so stanovalci nestrpni, škodoželjni, nevoščljivi in ne prenesejo odstopanj od utečenega reda in nenapisanih pravil. Pianistu se začnejo dogajati nenavadne stvari, njegov urnik določajo drugi stanovalci bloka. Kmalu ugotovi, da pravzaprav ne živi več svojega življenja, temveč življenje osebe, ki je v stanovanju živela pred njim.

Utrinek s predstave Enakokraki trikotnik; foto: Gledališče Zarja Celje

V začetku prejšnjega meseca so zarjevci s ponovitvijo predstave Enakokraki trikotnik zaključili sezono 2023/24, ki so jo pod skupnim imenom poimenovali »Odnosi«. V njej so se ukvarjali z vprašanji medsebojenga sodelovanja, povezovanja, raziskovali moč skupnosti ter nagovarjali probematike družbene zaprtosti in omejenosti, pomanjkanje strpnosti, prilagodljivosti in odprtosti za sožitje različnosti.

Prav tako so na oder postavili tri nove predstave, in sicer otroško pravljico “Sneguljčica”, ter mladinski raziskovalni projekt – psihološko dramo “Enakokraki trikotnik” ter že omenjeno absurdno komedijo “Goli pianist”.

Jeseni so izvedli jubilejni 30. Novačanov festival ljubiteljskega gledališča.

Za nove odrasle člane so izpeljali nedeljski izobraževalni program, za njimi pa je tudi lepo število gostovanj in ponovitev predstav na trnoveljskem odru.