Ženske, ki nas spremljajo, navdušile Celjanke in Celjane ob dnevu žena (foto)


Osrednja knjižnica Celje je bila te dni v znamenju žensk. V ponedeljek so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju Zakaj 8. marca praznujemo mednarodni dan žensk?, na Mednarodni dan žensk pa so gostili ženske iz Celja in okolice, ki s svojim delom, ustvarjalnostjo in uspehi zaznamujejo naša življenja.

Letošnji dan žena so v Osrednji knjižnici Celje praznovali kar dva dni. V ponedeljek, 7. marca, so ob 17.30 prisluhnili predavanju Urha Ferleža, z naslovom Zakaj 8. marca praznujemo mednarodni dan žensk?. V njem je predavatelj osvetlil zgodovinske, antropološke in filozofske okoliščine ter ideje, ki so botrovale pojavu in razvoju gibanja za pravice žensk. Spoznali smo tudi slovenske umetnice, večinoma spregledane, ki so v svojem času ustvarjale na vsaj takšnem nivoju kot njihovi moški vrstniki, pa jih vendarle počasi odkrivamo šele danes. Dogodek je organizirala Univerza za tretje življenjsko obdobje v Osrednji knjižnici Celje.

Na sam praznik, v torek, 8. marca, pa smo ob 18. uri gostili ženske iz Celja in okolice, ki s svojim delom, ustvarjalnostjo in uspehi zaznamujejo naša življenja. Na dogodku Ženske, ki nas spremljajo so v sproščenem pogovoru o svojih življenjih, karierah in o tem, kako kot ženske bogatijo družbo, spregovorile Lilijana Praprotnik Zupančič – Lila Prap (svetovno priznana avtorica knjig za otroke in častna meščanka Celja), Gloria Kotnik (nosilka bronastega odličja na ZOI v Pekingu 2022), Nikolaja Podgoršek Selič (tehnična direktorica Cinkarne Celje), mag. Polona Rifelj (nekdanja direktorica OKC in državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo), Sonja Majcen (direktorica Celjskega mladinskega centra) in Vesna Limbek, dr. med (družinska zdravnica iz Rogaške Slatine).

Sproščen večer je obiskovalce popeljal v življenja šestih izjemnih žensk, spoznali so njihove karierne poti, izvedeli, kako krmarijo čas med službo, družino in hobiji, kaj si želijo in v kaj upajo. Šest izrazito različnih ženskih zgodb, ki jih lahko združimo pod pridevnikom navdihujoče, je številno občinstvo popeljalo od solz ganjenosti do smeha, obiskovalke in obiskovalci pa so večer zapuščali navdušeni in z željo, da ga prihodnje leto ponovijo.

Na obeh večerih so vsem damam v občinstvu poklonili drobno pozornost – vrtnico, ki simbolizira naše dobre želje ob njihovem prazniku. Oba dogodka sta bila v Študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje.

VEČ O GOSTJAH:

LILIJANA PRAPROTNIK ZUPANČIČ – LILA PRAP: Piše in ilustrira slikanice za otroke. Slikanice so bile prevedene v veliko različnih jezikov. Za svoja dela je prejela več nagrad: za ilustracije v knjigi Male živali in Živalske uspavanke je leta 2001 prejela Levstikovo nagrado, Smrekarjevo priznanje za najlepšo ilustracijo, priznanje za ilustracijo mednarodne organizacije IBBY, leta 2005 je dobila nagrado za najlepšo knjigo in leta 2005 še drugič Levstikovo nagrado. Slikanica Zakaj? je bila nominirana za najpomembnejšo nemško nagrado na področju knjig za otroke in je zelo brana v Nemčiji, na Češkem, v Avstraliji in Franciji, kjer se je uvrstila v finale Prix Gayant. Po omenjeni knjigi so na Japonskem za državno televizijo naredili tudi serijo risank – tam prodajajo tudi avtoričine izdelke z motivi iz slikanice. Napisala je tudi nekaj otroških iger za gledališče in radio. Svoja dela je predstavljala v Frankfurtu, Tokiu in New Yorku. Leta 2011 je za svoje delo prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 2017 Levstikovo nagrado za življenjsko delo, 2021 še Smrekarjevo nagrado. Je častna meščanka Celja.

GLORIA KOTNIK: Gloria Kotnik je slovenska deskarka na snegu, ki je v svetovni deskarski karavani prisotna že od najstniških let. Slovenijo je med drugim zastopala na štirih zimskih olimpijskih igrah, prvič leta 2010 v Vancouvru. Marca 2020 si je zaradi izgorelosti vzela tekmovalni premor, januarja 2021 je postala mama sinu Maju. V tekmovalni šport se je vrnila decembra 2021. Dva meseca pozneje je na olimpijskih igrah v Pekingu v paralelnem veleslalomu osvojila bronasto medaljo,

NIKOLAJA PODGORŠEK SELIČ: je univerzitetna inženirka kemijskega inženirstva in specialistka tehnologije vodenja industrijskih procesov in je svojo karierno pot začela v Cinkarni v proizvodnji titanovega dioksida. Prva leta je kot tehnologinja načrtovala in implementirala nove in posodobljene proizvodne postopke ter sodelovala pri uvajanju avtomatizacije procesa. Nato je vodila oddelek razvoja proizvodov in tehnologije ter več investicijskih projektov za širitev in posodobitev proizvodnje titanovega dioksida. Že 17-to leto kot članica Uprave in tehnična direktorica v Cinkarni Celje pokriva področja proizvodnje, vzdrževanja in energetike, razvoja, kakovosti, varnosti in zdravja pri delu ter okolja. Svoj prosti čas posveča predvsem svoji družini. Rada kuha, peče, šiva, vrtnari, hodi v naravo, potuje in spoznava svet.

POLONA RIFELJ: Mag. Polona Rifelj je bila od leta 2013 direktorica Osrednje knjižnice Celje. Pred tem je bila zaposlena na Mestni občini Celje in Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pred tem pa je opravljala različna vodstvena dela v lokalnih medijih. Je predsednica Konjeniške zveze Slovenije, članica odbora za pravne zadeve Olimpijskega komiteja Slovenije in članica strokovnega Sveta Republike Slovenije za šport. Od leta 2018 do 2020 je bila članica sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje, od leta 2015 do 2018 pa članica sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V letih od 2005 do 2008 je delovala kot mednarodna dolgoročna opazovalka volitev na postkonfliktnih področjih v okviru Evropske komisije. Je magistra politologije in univerzitetna diplomirana komunikologinja, dodatno se je izpopolnjevala tako v Sloveniji kot v tujini.

SONJA MAJCEN: Sonja Majcen, mladinska delavka, direktorica Celjskega mladinskega centra, predavateljica na Fakulteti za komercialne in poslovne vede. Zaključila Fakulteto za družbene vede, smer politologija in se sprva zaposlila na Inštitutu za sanitarno inženirstvo, kjer je vodila projekte in koordinirala pravno finančne zadeve in uvedla standardizirane postopke poslovanja. Kasneje se je zaposlila v podjetju, kjer so pripravljali projekte na ključ in izvajali usposabljanja na temo črpanja EU sredstev. V Celjskem mladinskem centru je že od leta 2009, kjer je sprva predvsem razvijala mednarodno mladinsko delo in omogočala mladim, da so pridobivali neformalna znanja in izkušnje v tujini. V mladinskem centru je vzpostavila mednarodno pisarno v kateri se dandanes razvijajo nove projektne vsebine in ideje ter novi pristopi k razvoju medinskega dela.

VESNA LIMBEK: Vesna je mlada zdravnica, specialistka družinske medicine. Zaposlena je v JZ ZD Šmarje pri Jelšah, kjer ima ambulanto v okviru Zdravstvene postaje Rogaška Slatina. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomirala leta 2014, specializacijo iz splošne in družinske medicine pa je zaključila maja 2020. Ima tri otroke.