Ženski sekstet Komornega zbora Emanuel z gosti za uvod koncertnega cikla Jožefovih večerov (video)


Minuli konec tedna je v Domu sv. Jožefa v Celju nastopil sekstet Komornega zbora Emanuel, s čimer se je pričel cikel “Vesperae Josephinae” oz. Jožefovih večerov, ki so nastali v sodelovanju med Domom sv. Jožef in Hišo kulture Celje. Povezava umetnosti in kulturnega izročila ponujata temelje mojstrovinam komorne glasbe, ki jo bo moč slišati vsak drugi petek v mesecu, v edinstvenem ambientu nad knežjim mestom.

Ženski sekstet Komornega zbora Emanuel sestavljajo Mateja Jager, Brigita Jurički, Lidija Jurički, Špela Kink , Bernarda Preložnik Kink in Klara Raznožnik. Vse so članice Komornega zbora Emanuel, kjer je Bernarda Preložnik Kink zborovodkinja. V tem sestavu nastopajo že vrsto let, prepevajo na priložnostnih nastopih, koncertih, mašah, gostovale so v različnih krajih Slovenije in onkraj meja. Ubrano in usklajeno vokalno izražanje kljub zvokovni polnosti in izdatnosti ohranja naravno glasovno barvo, podprto na temeljih vokalnotehničnih zakonitosti. Na koncertu smo lahko poslušali vse od resne, cerkvene glasbe, do ljudskih in popularnih pesmi, čemur lahko prisluhnete v spodnjih video prispevkih.

Sekstet je nekajkrat spremljal organist Tone Potočnik, sicer profesor gregorijanskega korala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, med drugim ustanovitelj Scholo cantorum Cantante Domino in Scholo cantororum Labacensis, s katero je posnel zgoščenko Ego sum ressurectio et vita. Kot organist se je predstavil na številnih cerkvenih in koncertnih orglah v Sloveniji in v svetu.

Na klavirju smo lahko slišali Lovra Freliha, ki je letos diplomiral na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz in zabavna glasba. Letos končuje študij filologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Redno korepetira solopevce in zbore, tako otroške, mladinske in odrasle. Že tretje leto vodi Akademski pevski zbor Alojzij Mav iz Ljubljane.

Poleg nastopajočih je zapel tudi Matevž Kink, akademski glasbeni pevec in profesor petja, ki je za diplomski koncert prejel Prešernovo nagrado. Kot solist je pripravil številne samostojne solistične recitale na različnih seminarjih, vseskozi pa deluje tudi kot zborovski pevec. Zaposlen je v Slovenski filharmoniji kot član in solist Slovenskega Komornega zbora.

Uvod v Jožefove večere je bil nabit s pozitivno energijo komorne glasbe. Prvi del koncerta je potekal v cerkvi, drugi del pa v atriju Doma sv. Jožefa, kar je v kombinaciji s toplim in jasnim večerom omogočilo še bližji stik z univerzalno govorico zvoka.

Vabljeni k poslušanju črnske duhovne: Sometimes I Feel Like a Motherless Child in znane pesmice nekoč popularne hrvaške pevke Tajči: Dvije zvjezdice.

v/t/f: Egon Horvat