Zgodovinski arhiv Celje omogočil virtualni ogled razstave Memento mori


Zgodovinski arhiv Celje je nedavno odprl razstavo Memento mori, ki pa si je vsled trenutnim ukrepom ni mogoče ogledati v živo, zato so obiskovalcem ogled omogočili prek virtualnega sprehoda po razstavi.

Ob razstavi je izšel bogato ilustriran katalog na 80 straneh.

Zgodovinski arhiv Celje je konec oktobran na ogled postavil razstavo Memento mori. Preko nje spoznamo odnos naših prednikov do smrti in umiranja, kot se zrcali v raznovrstnem arhivskem gradivu – v darovnicah, s katerimi so si posamezniki gladili pot v nebesa, v oporokah, v katerih so umirajoči delili svoje premoženje, a tudi razkrili marsikatero trpko podrobnost iz svojega življenja. Seznanimo se z odnosom družbe do umiranja, pogrebov in pokopališč, ki so v celjskem primeru odslikavala poleg verskih tudi nacionalne razlike, spremljamo spremembe, ki so se v zgodovini dogajale ob slovesu od pomembnih članov družbe ter si ogledamo bogat nabor dokumentov, ki spremljajo posameznikov odhod s tega sveta.

Ker pa v tem obdobju veljajo strožji ukrepi vsled preprečevanja širjenja bolezni covid-19, je režim ogleda razstave prilagojen ukrepom glede ponujanja kulturnih storitev. Kulturne ustanove so bile tako po večini primorane zapreti svoja vrata, kakor tudi Zgodovinski arhiv Celje, kjer pa so se odločili, da bodo obiskovalcem do ponovnega odprtja ponudili virtualni ogled razstave Memento mori, ki do sicer na ogled do 30. maja 2021. Vstop, tako virtualni kot kmalu tudi fizični, je brezplačen.

Vabljeni na sprehod po razstavi tukaj (klik):

Zaslonska slika virtualnega ogleda razstave