Žive jaslice v Božični vasi Zelen’dol (foto, video)


Za devetimi gorami in devetimi vodami so se neke mrzle decembrske noči v Zelen’dol ob Šmartinskem jezeru naselila pravljična bitja. Želela so osrečiti vse mimoidoče in presenetiti otroke, zato so začarale tri lesene hišice sredi gozdička, ki so postale čarobne hiše pravljičnih junakov. Tako je nastala Božična vas v čarobnem gozdičku, v katero so lahko vstopili le pridni otroci s svojimi starši. Medtem, ko so se otroci odpravili na potep po začaranem gozdičku z Rdečo kapico, so se lahko starši in ostali obiskovalci pogreli ob odprtem ognjišču ter si privoščili navaden čaj, čaj za otroke ali kuhano vino. Poleg tega so se lahko vsi obiskovalci posladkali s sladkorno peno pri Janku in Metki, Božiček pa je poskrbel tudi za dobrodelno noto samega dogajanja.

Obiskovalce je tako v Božično deželo najprej sprejela Rdeča kapica, ki je za roko prijela najmlajše ter jih popeljala v prave pravljice. Tako se je z njimi najprej odpravila na obisk k svoji babici, ki jim je pripovedala pravljico in ponudila piškote. Otroci so lahko svojo pot nadaljevali med ostalimi pravljičnimi bitji ter se seznanili s Pepelko,  si ogledali Mojco Pokrajculjo, bežali pred zlobno čarovnico, skrivali copate pred Muco Copatarico, spoznali Sneguljčico in sedem palčkov, se posladkali pri Janku in Metki ter se pogovorili s Sneguljčico. Na koncu čarobnega gozda pa je otroke čakalo še eno presenečenje – v eni izmed časobnih hišk se je nastanil tudi sam Božiček, ki je toplo sprejel vsakega, ki ga je našel ter ga obdaril.

23. decembra se je v Božično vasico zatekel tudi Jožef z Marijo, nastanila pa sta se v bližnjem hlevu. Tam sta s pomočniki uprizorila Jezusovo rojstvo, ki je pritegnilo ogromno obiskovalcev, obiskali pa so ju tudi Sveti trije kralji. Dogajanja so se z veseljem udeležili tudi najmlajši ter se v živo seznanili z legendo o Jezusovem rojstvu, prav tako pa so se lahko igrali z osličkom, ovco in kozami, ki so pod budnim očesom pastirja pazili na malega Jezuščka.

Obiskovalce čarobnega gozdička in Božične vasi smo povprašali, kako so se sami znašli sredi pravljičnega doživetja in kakšen vtis so pravljična bitja naredila nanje. Tako obisk kot tudi odziv sta bila odlična, saj se obiskovalci strinjajo, da gre za intimno in pravljično vzdušje, ki privlači prav vsakogar. Še posebej je pravljična dežela osrečila otroke, saj so se lahko spoznali s pravljičnimi junaki, ki so se za vedno ožigosali v naša srca, medtem ko jih nekateri otroci morda sploh niso poznali. Najmlajši so bili še posebej navdušeni nad Rdečo kapico, Sneguljčico in Božičkom, saj so se lahko z njimi pogovorili in zabavali, prav tako pa so jih lahko marsikaj naučili o življenju v pravljici. Nekateri obiskovalci pa so svoje otroke pripeljali tudi zato, da so se lahko prvič v življenju srečali z osličkom ali kozami ter bili v živo del Jezusovega rojstva. Obiskovalci se strinjajo, da v Celju in okolici sicer manjka takšnih magičnih dogodkov ter da gre za izvirno idejo, za katero upajo, da bo še večkrat našla svojo pot v Zelen’dol.

V čarobnem gozdičku se je izgubila tudi novinarka Celje.info, vendar jo je našel škrat Mare, ki jo je popeljal mimo vseh čarobnih hišic vse do Božične vasi, kjer je zopet našla pot domov. V videu prispevku si lahko ogledate, kakšne skrivnosti ji je zaupal škrat ter kje se pravzaprav skrivajo pravljični junaki. Če boste imeli srečo, jih lahko še ujamete do 26. decembra, nato pa se bodo vrnili v svoje pravljice do prihodnjega leta. V primeru, da ste zamudili čarobno doživetje v Zelen’dolu, si lahko nekaj utrinkov iz Božične vase in živih jaslic ogledate v spodnji fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=302]

F/T/V: Tina Ožvald