Znani nominiranci za pesniško nagrado Fanny Haussmann 2022


V Žalcu že peto leto zapored razpisujejo pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po prvi slovenski pesnici. Odziv na razpis za pesniško nagrado je bil tudi v letošnjem leto največji v pol desetletja, saj je na natečaj prispelo kar 72 prispevkov, 30 več kot lani.

To nakazuje na dejstvo, da je pesniška nagrada Fanny Haussmann v petih letih postala nacionalno prepoznavna in se utrdila kot relevantna na slovenskem pesniškem zemljevidu, ocenjuje na ZKŠT Žalec.

Žirija, ki je ocenjevala prispele pesmi, in so jo sestavljali Lidija Koceli, slovenistka, Marija Končina, slovenistka, dr. Zoran Pevec, pesnik ter literarni kritik, in Matjaž Pikalo, lanski prejemnik nagrade, je za pesniško nagrado Fanny Haussmann letos nominirala tri avtorice in dva avtorja: Cvetko Bevc, Miljano Cunta, Francija Novaka, Andraža Poliča in Vesno Šare. Sicer pa je žirija ocenila, da je bilo veliko letošnjih prispevkov zelo kakovostnih na različnih pesniških ravneh, od motivno-tematskih do retoričnih figur in inovativnega besedišča, ter da je odločitev o tokratnem zmagovalcu bila izjemno tesna.

Nagrajenko oziroma nagrajenca bodo razglasili na podelitvi v Dvorcu Novo Celje v četrtek, 22. septembra 2022. Nagrado, ki znaša 1.000 evrov, podeljuje Občina Žalec.