Znani prejemniki celjskih zvezd 2023 za kulturo: Bojan Umek do priznanja za življenjsko delo


Osrednja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniko bo v Celju letos v torek, 6. februarja. Podelili bodo priznanja celjske zvezde. Priznanje za življenjsko delo bo prejel gledališki igralec Bojan Umek. Podelili bomo še dve priznanji za dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih, in sicer dr. Bojanu Himmelreichu, arhivistu v Zgodovinskem arhivu Celje, in Katji Gorečan, pesnici, pisateljici, literarni komparativistki in magistrici dramaturgije ter scenskih umetnosti.

Na razpis za dosežke na področju kulture za leto 2023 so prispele tri pobude za podelitev priznanja za življenjsko delo in pet predlogov za podelitev priznanj za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih.

Komisija v sestavi: dr. Zoran Pevec, Matjaž Brežnik, Nenad Firšt, Matija Plevnik in dr. Aleksander Žižek je pregledala prispele kandidature, in sicer s pomočjo klasične in postklasične metode analize. Kot so sporočili z Mestne občine Celje te vključujejo tako strukturalne, percepcijske kot tudi kognitivne postopke. Pri tem so jih zanimali koncepti, kot so kreativnost, aktualizacija, inovativnost, presežnost in družbeni angažma.

Bojan Umek; foto: SLGC

V skladu s kulturnoumetniškim časom in prostorom, uspešnostjo preseganja horizonta pričakovanja in njihovega funkcioniranja v družbenem okolju, se je komisija po natančnem pregledu pobud odločila, da podeli priznanje za življenjsko delo igralcu Bojanu Umeku.

Umek je bil član ansambla Slovenskega ljudskega gledališča Celje od leta 1984 do svoje upokojitve novembra 2023. V izjemno bogati karieri se je srečal z najrazličnejšimi gledališkimi poetikami in se izkazal v raznorodnih gledaliških izrazih. Na celjskem odru je bil stalnica gledališča, kjer je odigral več kot 90 nepozabnih vlog.

Za njegovo igro veljajo strokovne kritiške ocene in mnenja mnogih režiserjev, s katerimi je delal, in sicer, da je izredno natančen, suveren in kreativen igralec. Zaznamuje ga bravuroznost in preciznost dikcije ter proučevanje skrivnosti gledališča in umetnosti nasploh.

Za svoje  igralske stvaritve je prejel nagrado Kulturne skupnosti občine Celje za vlogo Sganarela v Molièrovem Zdravniku po sili (1988), srebrni celjski grb Mestne občine Celje za igralske dosežke v zadnjih dvajsetih letih (2005) in priznanje Združenja dramskih umetnikov za igralske dosežke v letu 2008 za vlogo Starca v Ionescovi drami Stoli (2009).

Priznanji arhivistu in dramaturginji

Komisija se je odločila, da podeli dve priznanji za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih, in sicer dr. Bojanu Himmelreichu ter Katji Gorečan.

Bojan Himmelreich; foto: ZAC

Dr. Bojan Himmelreich je od leta 1989 arhivist v Zgodovinskem arhivu Celje. S svojim raziskovalnim delom je že večkrat prispeval k razumevanju in ohranjanju celjske zgodovine, v zadnjih dveh letih pa izstopata predvsem dva njegova projekta, in sicer pregledna razstava z naslovom Je bilo v Celju dovolj mostov? in razstava z naslovom Filatelija v arhivih, arhivi v filateliji ob 100-letnici filatelije v Celju.

Katja Gorečan; foto: LR photography

Katja Gorečan kot praktična dramaturginja sodeluje s SLG Celje, kot mentorica pa sodeluje tudi v programu za razvoj in aplikacijo uprizoritvenih gradiv. Deluje na lokalnem celjskem področju, prepoznavna pa je tudi v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru, saj so njena dela prevedena v številne tuje jezike. Književna dela Katje Gorečan zaznamujejo večplastnost, identitetna vprašanja, pomnoženi odsev resničnosti ter eksistencialna in ontološka vprašanja.

Preberite si tudi celotne obrazložitve

Dodajmo, da bo režiser slavnosti Luka Marcen, osrednja govornica pa Jerneja Jezernik, ki je v lanskem letu prejela literarno nagrado Mira za svoje raziskovanje in ohranjevanje dediščine Alme M. Karlin.