10. mednarodno plesno tekmovanje OPUS 1 (foto)

02. 04. 2018 23:40

V soboto je knežje mesto utripalo v ritmih plesa, saj je tudi letos gostilo mednarodno tekmovanje OPUS  1. Tradicionalnemu plesnemu spektaklu je popoldne najprej odprlo vrata Slovensko ljudsko gledališče, kjer je potekal tekmovalni del. Ko je padel mrak, pa je mlade nadebudne plesalce sprejel Plesni forum Celje, ki je za obiskovalce pripravil izjemno plesno predstavo in podelitev priznanj.

Mednarodno tekmovanje v SLG Celje

Tema letošnjega tekmovanja OPUS  1 se je glasila Včerajšnji dnevi plešejo z menoj, ki želi plesalce spodbuditi k ustvarjalnosti skozi obujanje kulturne dediščine. Mladi so lahko skozi to prizmo postali preurejevalci, remixerji in kritični misleci svoje kulturne zgodovine, ki so jo povezali z današnjim časom. Tekmovalci so nas tako lahko navduševali s plesnimi kreacijami, skozi katere so raziskovali svoje kulturne korenine in so jih lahko z lepoto giba ponesli tudi v sedanjost.

Njihovo predanost je v Slovenskem ljudskem gledališču ocenjevala tričlanska komisija, ki so jo sestavljali Ana Štefanec Knez, Ofra Idel in Davide Sportelli. Njihovi čuti so spremljali koncept in manifestacijo na odru, pri čemer so iskali največje bisere znotraj dveh kategorij; skupina B je zajemala plesalce, rojene med letoma 1999 in 2003, v skupini C pa so se pomerili tekmovalci, rojeni med letoma 1994 in 1998.

Nagrajenci iz skupine B
Nagrajenci iz skupine B
Plesni forum Celje postregel s plesno predstavijo in razglasitvijo nagrajencev

Plesno dogajanje se je nato nadaljevalo v Plesnem forumu Celje, kjer je najprej potekala plesna predstava Indultado, v okviru katere je navduševala nadebudna plesalka Lia Ujčič, stara znanka in nagrajenka OPUSa.

Kasneje pa je sledil še uradni del, ki je obiskovalcem Plesnega foruma postregel z oznanitvijo nagrajencev 10. mednarodnega tekmovanja OPUS 1. Strokovno komisijo so v skupini B najbolj prepričali Artus Nigalis s prepričljivim performansom Willpower, Nika Saralija s konceptom njene točke To be(at) like Velebit in Filip Štepec z najboljšo kratko plesno predstavitvijo Samota se mi poda glede na odtenek kože.

Znotraj skupine C pa je komisija kot najboljši plesalki prepoznala Juliette Adrover in Alice Thomas, ki sta prepričali s točko Tales under the Silence. Nagrado za najboljši koncept je prejel Ironstone za performans Status, s kratko plesno točko Fur Roman pa je navdušila Monika Witkovska.

Kaja Vajdetić je prepričala s točko Tok, ki gre in ne laže.
Kaja Vajdetić je prepričala s točko Tok, ki gre in ne laže.

Najbolj prestižna nagrada večera pa je ostala na domačem terenu. Prejemnica OPUS Produkcije nagrade 2017 je brezkompromisno postala Kaja Vajdetić s točko Tok, ki gre in ne laže. Kreativen performans je nastal pod mentorstvom Goge Stefanovič Erjavec, mladi plesalki pa je nagrada dala dodaten veter v jadra njenega ustvarjanja.

Jubilejni OPUS 1 je tako minil v izjemno pozitivnem vzdušju in vrtincu plesa. Za vas smo v objektiv ujeli nekaj utrinkov s plesno obarvane sobote.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
267 queries in 2,481 seconds.