40 let mladinskega raziskovalnega dela v Celju

08. 06. 2018 07:00

Včeraj so bila v Narodnem domu podeljena priznanja najboljšim mladim raziskovalcem in njihovim mentorjem iz celjskih osnovnih ter srednjih šol.

Vedno več mladih poleg rednih šolskih obveznosti najde čas tudi za raziskovanje, s katerim nadgrajujejo svoje znanje in pridobivajo dragocene izkušnje za življenje. Znanje in ustvarjalnost sta ključni kompetenci razvoja mladega človeka. V raziskovalne naloge je vloženega veliko dela, energije in ustvarjalnosti.

Mestna občina Celje ima najdaljšo tradicijo raziskovalnega dela v Sloveniji. Letos poteka že 40. leto načrtnega mladinskega raziskovalnega dela in torej podelitev priznanj najboljšim mladim raziskovalkam in raziskovalcem Mestne občine Celje ter 22. leto poslikav oglasnih panojev v času praznika Mestne občine Celje. Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je skupaj s predsednikom komisije Mladi za Celje Srečkom Mačkom podeljeval nagrade, je mladim čestital in povedal, da si v Celju prizadevajo, da bi ustvarili okolje, v katerem se bodo mladi prijetno počutili in v katerem bodo imeli najboljše možnosti, da razvijajo svoje potenciale. Celje je mladim prijazna občina, kar potrjuje tudi certifikat, ki ga je mesto prejelo v letu 2015.

Šolsko leto 2017/2018 je za celjske raziskovalce jubilejno, saj beležimo štirideseto obletnico organiziranega in sistematičnega vzpodbujanja inovacij ter uvajanja mladih v strokovno delo, znanost in tehnologijo. V teh letih je v Celju nastalo 4110 raziskovalnih nalog, ki jih je pripravilo 11560 avtorjev s pomočjo 3576 mentorjev.

Letos je bilo izdelanih 128 raziskovalnih nalog s področja agrikulture, družboslovja, humanistike, medicine, naravoslovja in tehnike in drugih področij. Ob pomoči 118 mentorjev je naloge izdelalo 267 avtorjev, delo pa je koordinirala komisija Mladi za Celje. Mladi raziskovalci že štiri desetletja dajejo domišljiji prosto pot ter odkrivajo in raziskujejo nove ideje. Nekatere od teh bodo v prihodnosti poskrbele za boljši, lažji in bolj pameten vsakdan.

raziskovalci-celje-40let

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 2,288 seconds.