48 Prešernovih priznanj in pester december na GCC


Na Gimnaziji Celje – Center so v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili zmagovalca natečaja Naj kratka zgodba 2018 in uvedli pestro decembrsko dogajanje

Gimnazija Celje – Center (GCC) se lahko pohvali z izjemno pestrim kulturnim življenjem in je tudi edina srednja šola v državi, ki se ponaša z nazivom Kulturna šola 2015-2020, ki ga podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Dijaki in mentorji s svojim delom in številnimi projekti, ustvarjalno dopolnjujejo šolski prostor, pa tudi lokalno, nacionalno in mednarodno okolje. Tudi  zaradi številnih dejavnosti, ki podpirajo razvoj kreativnosti dijakov se lahko na GCC od letos dalje pohvalijo z nazivom Evropska točka za nadarjene.

Vsako leto ob prazniku Prešernovega rojstva dijakom podelijo šolska Prešernova priznanja (letos je bilo prejemnikov kar 47), razglasili pa so tudi oba zmagovalca šolskega literarnega natečaja za Najkratko zgodbo, ki že deseto leto poteka na šoli. Po mnenju strokovne žirije sta nagrado za najboljšo zgodbo dobila tretješolca Sara Sakič (Pes) in Aljaž Primožič (Lajež), bralci pa so za najboljšo izglasovali Primožičevo  kratko zgodbo  Lajež. V kulturnem programu so nastopajoči razmišljali o kulturi in njenem pomenu za narodov obstoj, njenem trenutnem položaju in razvoju skozi čas ter se spomnili njenih najaktivnejših ustvarjalcev in poustvarjalcev. Slišali smo tudi verze letošnjega Prešernovega nagrajenca Borisa A. Novaka in pred kratkim preminulega akademika Cirila Zlobca, pevski sestavi pa so zapeli nekaj pesmi iz bogatega repertoarja skladatelja 90-letnika Jakoba Ježa. Od danes pa do 8. februarja pa je odprt tudi poziv za objavo prispevkov v šolski literarni reviji Podstrešje, ki jo to šolsko leto ureja tretješolec Aljaž Primožič, šolski Prešernov nagrajenec in laureat številnih literarnih tekmovanj in natečajev.

Prireditev bo tradicionalno uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC. 6. decembra glasbeni sestavi pripravljajo Miklavžev koncert. Ta letos nosi naslov Una noche para Ti in bo tokrat odet v temperamente zvoke, gibe in besede Iberskega polotoka. 12. decembra je na programu Centrovizija, nov projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo, 16. decembra pa bodo dijaki umetniške gimnazije – likovne smeri z unikatnimi jaslicami sodelovali pri projektu Božični Vojnik. December bo minil tudi v znamenju dobrodelnih akcij #zaMaloHišo, Anina zvezdica in božična večerja, ki jo podjetniški krožek GCC Start Up pripravlja za socialno ogrožene družine v sodelovanju z Interact klubom Celje 20. decembra. Zadnji teden pred počitnicami bo minil v znamenju številnih koncertov, obveznih izbirnih vsebin in prazničnih prireditev med odmori. 19. decembra na šoli pripravljajo tudi karierni dan s predstavitvijo slovenskih in tujih univerz za dijake 3. in 4. letnikov.

Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj:

Aljaž PRIMOŽIČ,  Lana VINCELJ, Matevž ŽOLNIR (vsi 3. b), Ajda KOSTEVC, Matej ZIDARN  (oba 3. č),  Matic OMLADIČ (3. d), Anja SIRK (3. h), Zala JENČEK, Tinkara TRATNIK (obe 3. i), Blaž HROVAT (3. j), Lara ACMAN, Blanka DOLINŠEK, Ana ŠKRUBEJ (vse 4. a), Aljaž ŽILAVEC, Katarina VENKO (oba 4. b), Aleksander BREZNIKAR, Nina FURMAN, Klavdija KOŠEC, Jernej LAH, Lana LESKOVŠEK, Domen GRADIŠEK, Nika PINTER, Urh REPAR (vsi 4. c), Tjaša BELAK, Laura ROZMAN (oba 4. č), Tamara ARZENŠEK, Staša BULATOVIČ REIS, Alja GOJZNIKAR, Benjamin HRASTNIK, Klara GOBEC, Klara KRUMPAK, Iva PLANKO, Nuša ŠUC, Neja TURK  (vsi 4. d), Reneja Sara CENTRIH, Matic PERKO, Kristjan VEBER, Robin VODEB (vsi 4. h), Staša KLOVAR RUPNIK, Zala KRAMPERŠEK, Lana POŽLEP, Lara VIHERNIK PILKO, Tina URBAJS, Neli ZLATOPER (vse 4. i), Iva CIMPERMAN FRIC, Amanda ČERNOŠA, Maja LOBNIKAR, Jana ŠTIGL (vse 4. j)

avtorji-najkratkih-zgodb-2018
Avtorji, ki so sodelovali na natečaju Najkratka zgodba 2018

foto: GCC (*na naslovni sliki letošnji dobitniki šolskih Prešernovih priznanj)