6. Unescov mednarodni projekt na OŠ Griže


img_4473

Osnovna šola Griže vsakoletno pripravlja Unescov mednarodni projekt, na katerem se k soustvarjanju bogatega kulturnega, rekreativnega in zabavnega programa pridružijo različne šole in vrtci. Letos je 6. Unescov mednarodni projekt Pletemo niti mreže na gozdni učni poti Hrastje potekal  v sredo, 5. oktobra 2016. Na njem je sodelovalo 17 Unescovih šol iz celotne Slovenije, tri šole Spodnje Savinjske doline in šest vrtcev.

Kratek opis pestrega dnevnega dogajanja…

Udeleženci projekta so dan pričeli s kulturnim programom v telovadnici osnovne šole Griže, kjer so zbrane pozdravili in nagovorili ravnateljica ga. Marija Pavčnik,  župan  Občine Žalec, g.  Janko Kos, predsednik KS Griže, g.  Marjan Vodeb, vodja Unesca na šoli, ga.  Martina Petelinek ter vodja projekta – Ana Rudnim Pavlica.

Sledilo je delo udeležencev po desetih različnih delavnicah:

Vir: OŠ Griže
Vir: OŠ Griže
  • Z mobitelom v gozd, pod mentorskim vodstvom Anamarije Cencelj,
  • Geografsko preučevanje vegetacije, mentorica Sonja Turnšek,
  • Z lovcem v gozd, mentorja Vlasta Polenik in Dani Petek,
  • Premog naše naravno bogastvo, mentorja Breda Veber in Jože Hribar,
  • Zdravje iz gozda, mentorici Danica Slekovec in Fanika Burjan,
  • Stres in sprostitvene tehnike, mentorica Biljana Milanković,
  • V gozd po modrost, mentor Boštjan Hren,
  • Rekreacija na gozdni učni poti; mentorica Metka Umek,
  • Keramična delavnica, mentorici Breda Bračko in Mojca Šon,
  • Izdelajmo si glasbilo, mentor Matjaž Mavhar.

Poseben program so imeli tudi mentorji sodelujočih šol, ki so si ogledali Biopark, se sprehodili po energetski poti in obiskali zdaj že znamenito fontano Zeleno zlato. Po zaključku delavnic je sledilo druženje v Limberku, kjer so za prijetno vzdušje poskrbeli nekdanji učenci OŠ Griže, člani ansambla Gozdnik in dijakinje Srednje zdravstvene šole Celje, ki so poskrbele za masažo rok, poslikavo s tatuji,…

Dan se je zaključil s prireditvijo, kjer so se zahvalili vsem sodelujočim pri izvedbi projekta, zbrane pa je nagovorila še mag. Sonja Zajc, predstavnica Zavoda RS za šolstvo (območna enota Celje).

Utrinek zaključne prireditve. (Vir: OŠ Griže)
Utrinek zaključne prireditve. (Vir: OŠ Griže)

Vtisi udeležencev:

Blaž, OŠ Griže: “Delavnico »Z mobitelom v gozd« sem si izbral, ker me zanima programiranje. Ustvarjamo aplikacijo, všeč mi je, ker delamo z računalniki.”

Brina, OŠ Janka Padežnika Maribor: “Všeč mi je bilo, ker smo izdelovali različne stvari in se zabavali. Imeli smo tudi čudovito lokacijo ob reki. Imela sem se super, vse mi je bilo všeč, mogoče bi drugič imeli malo več časa za ustvarjanje. Kljub temu da so nam učitelji izbrali delavnico, je bilo super, sklepali smo nova prijateljstva in vzdušje v naši skupini je bilo super. “

Vir: OŠ Griže
Vir: OŠ Griže
Vir: OŠ Griže
Vir: OŠ G

Ema, OŠ Leona Štuklja Maribor: “Danes mi je tukaj všeč, ker se dosti družimo. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo hodili z zavezanimi očmi naokoli po gozdu.”

 

Tjaša, OŠ Griže: “Danes mi je v delavnici »V gozd po modrost« bilo zelo všeč, ker smo v skupini bile same punce in še lep jesenski dan je.”

Ana, Ljubljana: “Všeč mi je bilo, ker smo se veliko družili in ustvarjali. Počutila sem se super.”

aV