8. KORPUS – KOReografska platforma Plesnih UStvarjalcev v Plesnem forumu Celje (foto, video)


DSCN7685 (Kopiraj)Plesni forum Celje je letos že 8. leto zapored organiziral festival KORPUS – KOReografsko platformo Plesnih Ustvarjalcev. Gre za počasistev 29. aprila, svetovnega dneva plesa, katerega letošnja poslanica je moto “Praznuj življenje s plesom!”

KORPUS je tridnevni festival sodobnega plesa, na katerem se s svojimi avtorskimi koreografijami predstavijo predvsem mlajše generacije plesalcev in koreografov iz vse Slovenije.

photo2 (Kopiraj)

Obiskovalci Plesnega foruma Celje so tako lahko skozi ves vikend uživali na pestrem plesnem potovanju. Petek je bil večer sodobnega plesa, razdeljen na dva dela. V prvem delu so mladi plesalci iz cele države predstavljali avtorske plese z državnega tekmovanjua Opus 2015. Tema letošnjega tekmovanja je bila vizualna umetnost, ki so jo morali mladi ustvarjalci upodobiti s telesom, plesom in vizualno podobo. Prepletanja, drugi del večera, je bil rezerviran za preplet avtorskih koreografij plesalcev iz Celja, Ljubljane, Kranja, Velenja in Maribora.

DSCN7528 (Kopiraj)DSCN7613 (Kopiraj)“Izgubljena” je avtorski plesni projekt Urše Rupnik, ki je plesišče Plesnega foruma Celje skupaj s plesnimi kolegicami zavzela v soboto zvečer v okviru KORPUSa. Avtorica Urša Rupnik se kot pripadnica tako imenovane slovenske izgubljene generacije v tem projektu ukvarja s problematiko individualne ženske, njene vloge in položaja v družbi, ko v svojih zgodnjih tridesetih še vedno trga popkovino z domačim ognjiščem in udobjem primarne družine ter se hkrati bori za svojo individualnost, poklicni uspeh, partnersko ljubezen ter egoistično oblikovanje lastnega čustvenega in materialnega sveta. Pomnoženo sliko sodobne ženske, ki jo oblikujejo različni družbeni koncepti, vsaka s svojim koreografskim delom in plesno-gledališkim slogom sooblikujejo Daša Lakner, Rosana Hribar in Maša Kagao Knez.

Nedelja, zadnji dan KORPUSa, po navadi poteka v znamenju zanimiv plesnih delavnic. Letošnje leto sta to plesni delavnici s Tadejem Brnikom in Branetom Potočanom. adej Brdnik izhaja iz Slovenskih Konjic, kjer se je s plesom začel ukvarjati že kot otrok. Svoje dragocene scenske izkušnje je pridobival ob koncu osemdesetih v Plesnem forumu Celje in kasneje še v Plesni Izbi Maribor. Od leta 1993  živi in dela V New Yorku, kjer je eden vodilnih plesalcev in koreografov v sloviti Martha Graham Dance Company.  Med drugim  je sodeloval tudi  s svetovno znanim plesalcem Michaelom Baryshnikovim (White Oak Dance Project).

DSCN7676 (Kopiraj)

DSCN7740 (Kopiraj)Branko Potočan, rojen leta 1963, eden vodilnih slovenskih koreografov, ki se mu je globoko v spomin vtisnilo otroštvo v Hrastniku, kamor se nostalgično in hudomušno vrača v svojih plesnih zgodbah. Svojo plesalsko kariero je začel kot član folklorne skupine France Marolt. V osemdesetih letih je ustanovil svojo prvo plesno skupino, se leta 1986 pridružilPlesnemu teatru Ljubljana, leta 1990 pa postal član flamske skupine Ultima Vez Wima Vandekeybusa ter plesal v številnih slovitih predstavah skupine. Leta 1994 je ustanovil svojo skupino Fourklor ter z njo do danes ustvaril številne odmevne predstave, ki so v slovensko plesno sceno vnesle svežino humorja, neposrednost fizičnosti in veliko teatralnosti ter svojevrstno dramaturgijo avtorske pisave.

photo1 (Kopiraj)Branko Potočan pa je letošnji KORPUS tudi zaključil z avtorskim plesnim projektom “Območje za pešče”. V plesnem solu Branka PotočanaObmočje za pešce, metafori za cono, v kateri se lahko izognemo mestnemu vrvežu, je utrip urbanega življenja mogoče čutiti drugače, bolj avtentično in prvinsko. To je območje, v katerem se posameznik lahko sprosti v počasnem gibanju in je mozaik nadrealizma, situacijske konfrontacije želenega in neizživetega z realnim, ki meša fikcijo s stvarnostjo.

Zanimivega plesnega potovanja v Celju nismo spregledali in smo se ga v petek zvečer udeležili tudi sami ter si ogledali avtorske plese mladih slovenskih ustvarjalcev in se z njimi energijsko tudi prepletli. Celotno dogajanje si lahko ogledate v bogati fotogaleriji in video prispevkih.

[simpleviewer width=100% height=700 id=816]

polsi-ure-jahanja-klik