Brati in obstati

23. 11. 2022 09:58

V Celjskem mladinskem centru so včeraj med 10. in 12. uro izvedli delavnico bralne pismenosti in bralne kulture, na kateri so sodelovali dijaki Gimnazije Celje – Center. Delavnica »Brati in obstati« je bila organizirana v okviru kampanje Time to move, ki jo podpira Eurodesk, namenjen informiranju mladih o projektih znotraj Evropske unije. Time to move je sklop dogodkov, ki se odvijajo po celi Evropi, v okviru evropskega leta mladih.

Na delavnici so mladi preko pisanja in pripovedovanja zgodbe spoznavali aktualne tematike Evropske unije, kot so npr. solidarnost, trajnostna mobilnost in varovanje okolja ter vse te pojme povezali v zgodbe. Izvedeno delavnico so okrepili tudi z uporabo ilustracij, ki so služile kot inspiracija. Na podlagi izbranih ilustracij so namreč mladi, združeni v različne skupine, napisali zgodbe.

Pisanje zgodbe pa so otežili tudi različni izzivi, kot je npr. odsotnost verbalne komunikacije, kjer so se mladi morali znajti brez komunikacije in se znotraj ekipe z neverbalno komunikacijo dogovoriti o strukturi zgodbe.

Delavnico je izvedel vodja evropskega projekta – Polet s knjigo, Kristjan Veber. Omenjen projekt se izvaja v Celjskem mladinskem centru, v sodelovanju z vsemi celjskimi javnimi vrtci, Zdravstvenim domom Celje, Osrednjo knjižnico Celje in z mladimi iz Pedagoške in Filozofske fakultete v Mariboru. V okviru projekta bo nastal tudi priročnik s kakovostno otroško literaturo, ki bo služil mladim, strokovnim delavcem v vzgojno-izobraževalnih funkcijah in staršem pri razvoju bralne in družinske pismenosti

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 0,827 seconds.