Celjani pripeljali angela nazaj v Piran

03. 09. 2018 07:38

Učenci II. osnovne šole Celje in dijaki Gimnazije Celje – Center minuli konec tedna navdušili številno mednarodno občinstvo z glasbeno-scensko pripovedko Piranski angel po motivih Folkeja Tegetthoffa

piranski-angel-2018-2V četrtek in petek, 30. in 31. 8, je atrij Georgios pod cerkvijo sv. Jurija v Piranu bil odet v pravljične zvoke. Mladi ustvarjalci z II. osnovne šole Celje in Gimnazije Celje – Center so skupaj z mentorji plesalkama Bredo Stepan in Sandro Jazbec, zborovodjem Davidom Preložnikom, scenografko Ano Pečnik in mentorico igre in vezne besede Marjano Turnšek, uprizorili glasbeno-scensko pripovedko Piranski angel, ki je z avtorsko glasbo celjskega skladatelja Bojana Drakslerja nastala po motivih pravljic znanega, večkrat nagrajenega avstrijskega pripovednika in pravljičarka Folkeja Tegetthoffa, ki največ svojega časa preživi ravno v Piranu in na Južnem Štajerskem, kjer organizira tudi sloviti festival zgodb Fabelhaft. Projekt je bil prvič izveden leta 2014 v Celju v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, na željo Tegetthoffa in piranskega župnika Zorka Bajca, pa so ga letos ponovili v Piranu. Ustvarjalci so navdih črpali iz zbirke pravljic Tisoč ogledal, kjer nedvomno prvo mesto zaseda Piranski angel, čudovita pripovedka o sobivanju z naravo in povezanosti tuzemskega in duhovnega sveta. Ob njej pa so mesto v predstavi našle tudi pravljice Škratki, Belina, Tempelj, Žlice in Koper. Piranska predstava je bila del slovesnosti ob odprtju novega stopnišča na kampanile piranske cerkve.

piranski-angel-2018-140-minutna predstava, kjer se harmonično prepletajo glasba, ples in beseda, je navdušila številne poslušalce iz vseh koncev sveta, z izpovednostjo pa je zapolnila tudi trenutno praznino piranskega zvonika, od koder so pred kratkim na prepotrebno obnovo odpeljali ikoničnega angela, ki je postal simbol tega bisera slovenske obale. Na II. osnovni šoli Celje in Gimnaziji Celje – Center so ponosni, da so lahko sodelovali s tako velikim literatom in osebnostjo kot je Tegetthoff, pa tudi sicer šoli vežejo posebne vezi, saj je poslopje današnje GCC do leta 1974 nudilo dom tudi II. osnovni šoli Celje. Leta 2012, ko so skupaj obeležili 100-letnico tega mogočnega secesijskega poslopja s sedaj že tradicionalnim, vsakoletnim projektom Naših 100+… pa so se med šolama stkale tudi ustvarjalne vezi. Ob Piranskem angelu, mjuziklih 13 in Krog življenja, ruskem večeru, so skupaj ustvarili tudi predstavo Maska rdeče smrti in redno sodelujejo zlasti na področju glasbe, plesa in gledališča.

Po uspehu v Piranu načrtujejo konec meseca tudi ponovitev v Celju, pred tem pa bodo 15. 9. z dopoldanskim eko-rekreativnih dopoldnevom v okviru akcije Očistimo Slovenijo 2018 in večernim koncertom zasedbe The Šlagers z gosti pri Vodnem stolpu v Celju obeležili tudi vsakoletno obletnico Naših 100+6, na GCC pa bodo ta dan začeli tudi z mesecem solidarnosti in humanitarno akcijo #zaLano, ki se bo zaključila s tradicionalnim jesenskim dobrodelnim koncertom.

foto: GCC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,957 seconds.