Celje gosti otroke iz Gaziantepa, ki so sploh prvič odšli iz domačega kraja

22. 02. 2018 16:47

Ta teden Mestna občina Celje gosti skupino učencev in dijakov iz turškega mesta Gaziantep, s katerim so v letu 2014 podpisali Listino o prijateljstvu in sodelovanju. To je drugo zimovanje turških otrok na Celjski koči.

Gre za skupino otrok iz socialno ogroženih družin, nekateri so tudi brez enega ali obeh staršev. Nihče od njih še nikoli ni odšel iz domačega mesta.

Danes jih je na Mestni občini Celje sprejel župan Bojan Šrot. Izrazil je veliko veselje nad sodelovanjem, ki sta ga vzpostavila Celje in Gaziantep ter poudaril pomembnost takšnih obiskov za otroke in mlade. »Tako turški kot celjski otroci si na ta način širijo obzorje, spoznavajo nove kulture, sklepajo nova prijateljstva in se učijo tudi sprejemanja drugačnosti,« je med drugim povedal župan.

gaziantep_februar_2018Şahin Çetin, predstavnik občine Gaziantep za mednarodne odnose, je izrazil zadovoljstvo nad lepim sprejemom in vsem, kar otroci v teh dneh doživljajo, župana pa sta polna hvaležnosti nagovorila tudi dva turška dijaka.

Župan, ki je Gaziantep že obiskal, je povedal še, da predsodki o tem predelu Turčije, ki je blizu sirske meje, ne držijo, ter da je Gaziantep čudovito, dobro razvito, kulturno in zgodovinsko bogato ter prijazno mesto. Županja Gaziantepa Fatma Şahin je na župana Bojana Šrota že naslovila povabilo za obisk skupine dijakov iz Celja v Turčiji.

Danes so gostje obiskali tudi vrstnike na Gimnaziji Celje – Center, sicer pa uživajo v zimskih radostih na Celjski koči in spoznavajo knežje mesto.

*foto: Nik Skerbiš

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,464 seconds.