Celjska maturanta z Lave potnika na Mednarodno fizikalno olimpijado


Maturanta Gimnazije Lava Lev Podbregar in Nejc Funtek sta si priborila vstopnico na 51. mednarodno fizikalno olimpijado v Latviji. V olimpijski ekipi bodo barve Slovenije zastopali še trije dijaki iz Kranja, Ljubljane in Velenja.

Lev, navdušen nad kvantno mehaniko, ob razglasitvi rezultatov državnega in izbirnega tekmovanja, spodbuja k učenju in razumevanju fizike: »Čim več ljudi se ukvarja s fiziko, hitreje se bodo nove stvari odkrivale, nepojasnjeni pojavi se bodo pojasnili, s tem bomo dobili nove tehnologije in bo življenje lažje.«

Dijaka se v teh dneh intenzivno pripravljata na opravljanje mature, z mislimi pa sta povsem osredotočena na priprave na olimpijado. Če je bil uvrstitveni del namenjen izkazovanju teorije, ju namreč zdaj čaka praktični eksperiment. Pri tem jima pomagata mentorja mag. Vitomir Babič in Albin Pučnik.

»Čar fizike je v tem, da si znaš pojasnit pojave, ki izgledajo na prvi pogled težki, na koncu pa se izkaže, da se dajo razložit in opisat z enačbami, eksperimenti pa se skladajo s teorijo,« je nad fiziko navdušen tudi na številnih drugih področjih uspešen Nejc.

Mednarodna fizikalna olimpijada bo potekala od 17. do 25. julija 2021. Mesec prej se bo Lev udeležil tudi 5. evropske fizikalne olimpijade v Estoniji.

Š.K., foto: Andraž Pušnik