Celjska MFDPŠ vse bolj uveljavljena v mednarodnem akademskem svetu


V mednarodnem akademskem okolju je v zadnjih letih vse močneje prisotna in uveljavljena Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije (MFDPŠ) iz Celja. Pretekli konec tedna je pod okriljem MFDPŠ ter v sodelovanju s soorganizatorji Univerzo s Poljske Marie Curie Sklodowska, Univerzo Kasetsart s Tajske ter Pegaso International z Malte potekala že 14. mednarodna konferenca MakeLearn, TIIM & PIConf 2024.

Letošnja konferenca se je odvijala na Poljskem in v virtualnem okolju pod naslovom »Artificial Intelligence for Human-Technologies-Economy Sustainable Development«.

Izpostavljeni so bili najnovejši dosežki s področij managementa, ekonomije, tehnologije in izobraževanja. S sodelovanjem izkušenih in mladih akademikov z vseh celin se je odvijala razprava ter izmenjava znanja med akademskim svetom in gospodarstvom, kar je ponudilo številne priložnosti za objavo znanstvenih dognanj. V treh dneh je 197 avtorjev predstavilo kar 141 prispevkov.

Poudarek letošnje konference je bil na uporabi umetne inteligence za pospeševanje trajnostnega razvoja na različnih področjih človekovih dejavnosti, v gospodarstvu, mestnih in državnih upravah, izobraževanju, raziskovanju in visokem šolstvu nasploh. Neposredni cilj razprav med udeleženci je bil oblikovati argumente za in proti uporabi sodobnih rešitev AI v znanstvenih raziskavah, poučevanju in razvoju univerz. Udeleženci so razpravljali o temah, povezanih z njihovimi osebnimi izkušnjami na tem področju ter izkušnjami organizacijskih enot, ki jih zastopajo in implementirajo rešitve AI na različnih področjih svojega delovanja.

Poleg predstavnikov Slovenije so na konferenci sodelovali avtorji prispevkov iz 33 držav, med njimi Avstrije, Belgije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Etiopije, Finske, Gruzije, Nemčije, Gane, Madžarske, Izraela, Italije, Japonske, Kosova, Latvije, Litve, Malte, Mehike, Nizozemske, Nigerije, Severne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugalske, Romunije, Španije, Švedske, Švice, Tajvana, Tajske, Združenih držav in Zimbabveja. Največ udeležencev je bilo iz držav soorganizatorskih institucij, Tajske, Slovenije, Poljske in Malte.

Med panelisti in govorci konference so iz MFDPŠ sodelovali trije redni profesorji. V panelu urednikov sta bila prisotna prof. dr. Valerij Dermol (glavni urednik znanstvene revije International Journal of Management, Knowledge and Learning) in prof. dr. Nada Trunk Širca (glavna urednica visoko uvrščene znanstvene revije Human Systems Management), medtem ko je na forumu vodenja v visokem šolstvu sodeloval prof. dr. Dušan Lesjak.