Celjski dijaki so si ogledali predelovalnico smeti RCERO Celje (foto)

10. 11. 2021 19:00

V torek je informacijska točka Evropske unije EUROPE DIRECT Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, 23 dijakom Gimnazije Celje Center omogočila ogled predelovalnice odpadkov RCERO Celje. S tem ogledom je EUROPE DIRECT Savinjska naslovila eno izmed prioritet Evropske Komisije – Evropski zeleni dogovor (#EUGreenDeal).

V EU vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Evropska unija si zato z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki poteka v novembru že od leta 2009 in ga organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+.

Stara odlagališča komunalnih odpadkov v Savinjski regiji ne ustrezajo Direktivi Evropske unije o odlagališčih odpadkov, omejen prostor teh odlagališč pa ne omogoča nadaljnjega odstranjevanja odpadkov. Zato se je 24 občin v Savinjski regiji odločilo za projekt izgradnje prve in druge faze Regijskega centra za ravnanje z odpadki. Z izgradnjo centra je skoraj 250 tisoč prebivalcev v regiji rešeno odlaganje komunalnih odpadkov za naslednjih trideset do petdeset let.

Na vodenem ogledu so si dijaki ogledali vse njihove obrate, odlaglišče – novo in staro, sortirnico, demontažo kosovnih odpadkov in kompostarno. Cilj ogleda je bil povečati zavedanje mladih o pomenu čistega okolja ter ozaveščati k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
151 queries in 0,933 seconds.