Celjski dijaki uspešni na tekmovanju v programiranju Lego robotov


robotika_srebrna_medaljaNa Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Šolskega centra Celje (v nadaljevanju SŠ KER) vsa leta spodbujajo dijake, da se zanimajo tudi za svet robotike, avtomatike in tehnike.

Znanje, ki ga dijaki pridobijo pri strokovnih predmetih, kasneje, v okviru interesnih dejavnosti v popoldanskem času, tudi nadgradijo. Tako so nekaj tednov v popoldanskem času potekale priprave na tekmovanje v programiranju Lego robotov pri krožku robotike, ki ga vodi mentor Andrej Grilc.

Dnevov avtomatike in turnirja Lego Masters so se udeležile 3 ekipe Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo in bile zelo uspešne. Na tekmovanju v programiranju Lego robotov, ki je potekalo v sredo, 16. 3. 2016, na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, je ekipa Kakao (Domen Lipnik in Matej Žaberl) zasedla odlično 2. mesto in osvojila srebrno medaljo, ekipa TaLevi (Gašper Pevec in Ambrož Romih) 9. mesto, ekipa RoboX (Amadej Kladnik, Gašper Gril in Domen Romih) pa so osvojili 11. mesto.

Potrebno je poudariti, da je to edinstveno tekmovanje, na katerem se med sabo poleg študentov pomerijo tudi dijaki iz vse Slovenije.

robotika_v_akciji

Da sta robotika in programiranje  vedno bolj zanimiva za mlade, govori tudi dejstvo, da se tekmovanja iz leta v leto udeleži večje število tekmovalcev. Letos je merilo svoje programersko znanje 20 dijaških ekip.

Dejstvo pa je, da lahko na svoje dijake prenašajo znanje, izkušnje in tudi navdušenje učitelji – strokovnjaki na svojem področju. Na SŠ KER si tako učitelji pridobivajo tudi mednarodne izkušnje, kadar je za to priložnost, in se aktivno udeležujejo pomembnih strokovnih srečanj. Eno takšnih bo od 21. do 23. marca 2016 v Ljubljani, kjer bo potekal Evropski robotski forum 2016, najbolj vplivno evropsko srečanje raziskovalcev, inženirjev, učiteljev, managerjev in podjetnikov s področja robotike.

Letos bo med izbranimi predavatelji tam nastopil tudi predstavnik SŠ KER mag. Boštjan Resinovič, ki bo skupaj s humanoidnim robotom Naom predstavil prispevek Boosting student motivation by programming Nao v okviru delavnice Robotics in education.

Pripravila: Anita Laznik