Celjski gimnazijci v srbskem Kruševcu

03. 05. 2012 08:01

Gimnazija Celje – Center (GCC) je že vrsto let aktivna članica UNESCO ASPnet mreže z mednarodnim statusom, ki ga dokazuje s številnimi projekti namenjenimi osveščanju dijakov in javnosti o pomenu sodelovanja in skupnega delovanja za boljši jutri pod okriljem idej Združenih narodov. Med tovrstne projekte sodi tudi Dan znanosti, ki ga že tri leta zapored na GCC pripravljajo v počastitev svetovnega dneva znanosti za mir in razvoj.

V letošnjem šolskem letu je projekt, sicer namenjen povezovanju med osnovno- in srednješolci ter spoznavanju aplikativnih znanosti, dobil tudi mednarodni predznak in Celje povezal z Gimnazijo Kruševac iz Srbije. Častni pokrovitelj projekta je postala tudi Mestna občina Celje.

V začetku decembra so na GCC gostili srbsko delegacijo, ki je sodelovala pri pripravi eksperimentalnih delavnic za osnovnošolce, konec aprila (21. – 26. 4.) pa so se v Kruševac podali celjski dijaki in njihovi mentorji ter sodelovali pri tamkajšnjem Dnevu znanosti.

V sklopu srečanja so gostiteljem predstavili Slovenijo, Celje in GCC, sodelovali pri pouku kemije, fizike, angleškega in srbskega jezika, se udeležili predavanja na temo spoštovanja okolja, predstavljali svoje znanje v ekokvizu in delavnici na temo hrupa. Ogledali so si vodarno, tovarno Rubin, samostan Ljubostinja,  spoznavali kulturno-zgodovinske znamenitosti mesta Kruševac in Vrnjačke banje, večeri pa so bili namenjeni druženju in ogledu gimnazijske gledališke predstave Bolha v ušesu.

Poleg projekta programa Comenius Evropske komisije, ki prav tako poteka na GCC v sodelovanju z Avstrijo in Hrvaško ter na temo glasbenega gledališča in ljudskega izročila, so Dnevi znanosti nedvomno največje mednarodno sodelovanje v tem šolskem letu. Na tujih odrih pa so v zadnjem letu Celje in Slovenijo odlično zastopali tudi vsi trije vokalni sestavi, ki delujejo na gimnaziji in izjemno uspešen Debatni klub GCC.

Vsi so, tudi v povezavi z novoustanovljenim društvom alumnov GCC, tako na svojstven način počastili tudi visok jubilej zgradbe Gimnazije Celje – Center, ki v letu 2012 praznuje 100-letnico izgradnje.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 1,224 seconds.