Celjski mladinski center nadaljuje s pozitivnimi praksami: prihaja tudi Festival prostovoljstva (video)


Celjski mladinski center je leto 2018 zaključil uspešno, v letošnjem letu pa le še nadaljujejo v višjih prestavah. Tako bodo že pomlad obarvali s pestro paleto dogodkov. Mesec april prinaša tradicionalni Festival prostovoljstva, maj pa bo utripal v znamenju Evropske Unije, saj v knežje mesto prihajata Teden Evrope in Filmski teden Evrope. 

Celjski mladinski center je leto 2018 zaključil uspešno 

Kot je povedala Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra, je za njimi uspešno leto 2018. Kvaliteto storitev so bistveno dvignili, predvsem na račun evropskih projektov z namenom podpore mladim in mladinskim delavcem. V minulem letu so prav tako obeležili rekordno leto zasedenosti hostla, kar gre z roko v roki z aktivnostjo oddelka za mednarodne projekte.

Več poudarka so namenili tudi povezovanju z različnimi deležniki lokalne skupnosti, s čimer tudi nadaljujejo. Sonja Majcen pa je izpostavila predvsem željo, da se spodbuja o vrednotah solidarnosti in medsebojne pomoči. Kamenček v mozaik solidarnosti predstavlja tudi Festival prostovoljstva.

Predstavnice Celjskega mladinskega centra so predstavile njihovo delovanje v minulem letu in načrte za prihodnost.
Predstavnice Celjskega mladinskega centra so predstavile njihovo delovanje v minulem letu in načrte za prihodnost.

Celjski mladinski center je v letu 2018 poskrbel za pestro programsko strukturo, saj je pod njihovim okriljem potekalo kar 251 dogodkov. V njihovo leto so aktivno vključili 584 mladih, ki so pomagali soustvarjati njihov program. Mladinski center sicer redno sodeluje z zunanjimi društvi in organizacijami ter daje veliko poudarka na aktivno preživljanje prostega časa mladih.

Še posebej močna plat mladinskega centra pa je mednarodna koordinacija. V letu 2018 so izvedli kar 13 mednarodnih projektov, dve mladinski izmenjavi in 2 usposabljanji. Ob tem se zavedajo pomembnosti strateških partnerstev, ki so namenjena razvoju kvalitetnega mladinskega dela. Celjski mladinski center se vedno pogosteje uveljavlja tudi širše, saj navdušujejo s primeri dobrih praks in se zavedajo svoje družbene odgovornosti. Kot je dodala vodja programov in mednarodne koordinacije Katja Kolenc, so vsebine, v katere je mladinski center vključen, novitete. Hkrati se ves čas trudijo, da sledijo trendom in so na nek način v slovenskem okolju tudi pionirji na področju mladinskega dela.
Razgibana pomlad za Celjski mladinski center 

Celjski mladinski center je lani sodeloval s triindvajsetimi prostovoljci, ki so pomagali soustvarjati njihov program. Da je solidarnost zanje pomembna vrednota, pa vsako leto dokazujejo tudi s Festivalom prostovoljstva, ki se v petek, 14. aprila, vrača v knežje mesto. V okviru tega bodo nagradili prostovoljce, ki s svojim delom pomembno prispevajo k solidarnosti v lokalni skupnosti. Festival prostovoljstva bo obogatil tudi pester spremljevalni program. Več o samem festivalu v spodnjem video posnetku razkriva Senta Jevšenak, sodelavka za program mladinskega centra.

Maja pa pripravljajo Teden Evrope, ki bo potekal od 6. do 12. maja in bo obsegal pet dogodkov. Za krstno dejanje bo poskrbela otvoritev razstave, ki prikazuje pot Slovenije v evropski parlament. 8. maja se bo Celjski mladinski center udeležil Evropske vasi na Glavnem trgu, dan kasneje pa bodo poskrbeli za degustacijo evropskih vin in sirov. 11. maja bodo izvedli tržnico Od vil do vilic in Teden Evrope zaključili s tematskimi karaokami.

Med 6. in 26. majem pa bo Celjski mladinski center gostil Filmski teden Evrope. V sodelovanju z Europe Direct Savinjska bodo obiskovalcem omogočili ogled treh brezplačnih ogledov evropskih filmov, ob katerih boste lahko uživali 17., 25. in 25. maja.