Celovečerni mladinski film Šepet Metulja: Dijaki ŠCC v igralskih vlogah opozarjajo na avtizem


Na novinarski konferenci Šolskega centra Celje so predstavili edinstven projekt, in sicer celovečerni film Šepet metulja, ki je v večini nastal s trudom dijakov in zaposlenih na ŠCC.

Na filmskih platnih v knežjem mestu bo zgodba, ki prikazuje dijaka avtista, ki z močno voljo in podporo okolja dosega ter presega zastavljene cilje, premierno predstavljena 11. oktobra.

Zgodba je bila v večji meri posneta v prostorih ŠCC in njegovi bližini, zadeve pa so se lotili na podoben način kot pri filmu Vloga za Emo. Projekt so financirali s pomočjo sponzorja, Francija Pliberška, lastnika in generalnega direktorja podjetja MIK Celje, ter s sredstvi, pridobljenimi preko prijave na Slovenski filmski center.

Gre za nizko proračunski film, ki je z izjemnim sodelovanjem več kot 200 dijakov Šolskega centra Celje, operiral s proračunom v višini 187.000 evrov. Pričakujejo, da bo film privabil široko občinstvo, pričakovano število gledalcev pa naj bi preseglo 40.000. Na novinarski konferenci so spregovorili tudi nekateri igralci, ki so odigrali ključne vloge v filmu.

Elyes Samba (Nick) in Lara Kolar (Tara). (Foto: Matic Holobar)

Elyes Samba, dijak Šolskega centra Celje, je povedal: ”Od malih nog sem sanjal, o tem, da bi postal igralec, toda glede tega projekta si nisem upal ustvarjati kakšnih visokih pričakovanj. Film je na koncu vsekakor presegel moja pričakovanja, in upam, da mi bo to odprlo neka vrata v prihodnost, vsaj v obliki hobija, če ne profesionalno.”

Glede svoje vloge, ki jo igra (Nick), je Elyes dodal, da se ta lik nekako razvija skozi film, na začetku je bil nepremišljen, nato pa je našel svojo pravo pot.

Lara Kolar, nekdanja dijakinja ŠCC, ki v filmu nastopa kot Tara, je delila svoje vtise: ”Zelo sem vesela, da sem se udeležila avdicije in dobila vlogo v filmu. Mislim, da je to bila neprecenljiva izkušnja za vsakega izmed nas. Film že sedaj prejema odličen odziv in mislim, da bo javnost prepoznala njegov pomen.”

”Nikoli si nisem mislila, da bom imela takšno priložnost, kot sem jo dobila s tem filmom. Kot študentka v drugi stroki nisem povezana z igralstvom, vsekakor pa bi si želela ostati v teh vodah,” je še dodala Lara.

Ali Ogrizek (Jan). (Foto: Šepet metulja)

Ali Ogrizek, ki v filmu nastopa kot glavni junak Jan, ki se sooča z avtizmom, je na ŠCC dijak tretjega letnika, povedal pa je, da se bo ljubiteljsko še ukvarjal s tem, morda v kakšnih manjših vlogah, vendar ne vidi svoje prihodnosti v igralski karieri, ampak bolj na drugi strani kamere, kot montažer ali snemalec.

Mitja Ritlop, ki poučuje individualni pouk na Glasbeni šoli Celje, v filmu pa igra vlogo neizprosnega profesorja mag. Frenka, je dejal: ”Med mojim likom in resničnim svetom zagotovo obstaja povezava. V filmu sicer poučujem skupinski pouk, toda vzporednice so vsekakor prisotne. Bilo je potrebno zgraditi to neizprosnost, negativizem in tudi močno voljo, ki jo moj lik izraža, do te mere, da sva bila z režiserjem Alenom zadovoljna.”

Velik pomen v filmski zgodbi ima tudi avtizem

Režiser in scenarist, hkrati pa tudi učitelj na ŠCC, Alen Pavšar, je začel pisati scenarij za film leta 2017, že takrat pa je vedel, da bo glavni junak dijak s posebnimi potrebami, kar se je nato oblikovalo v avtistični spekter.

Foto: Šepet metulja

Alen Pavšar je povedal: “Imeli smo že sklenjen dogovor s profesionalnim igralcem, vendar nam je epidemija prekrižala načrte. Ko so se razmere normalizirale, je bil Ali dijak prvega letnika, soočal pa se je s številnimi stiskami, napadi in ostalimi težavami. Mateja, ki ima poseben ”supermenski” način dela s takšnimi dijaki, je predlagala, da bi Ali lahko igral glavnega junaka. Na začetku sem bil skeptičen, saj vem, da je delo z najstniškimi igralci zahtevno, vendar se je izkazalo, da je bila odločitev pravilna. Ali je vlogo odigral izjemno, in mislim, da ga je v filmu prav v užitek opazovati v vsakem prizoru.”

Ali, ki se tudi izven igralske vloge sooča z avtizmom, misli in upa, da bo film pripomogel k večjemu poznavanju ter razumevanju avtizma: ”Preden sem izvedel za to vlogo, nihče ni pričakoval mojega uspeha, zato želim dokazati, da so se motili. Upam, da se bo tudi občinstvo po ogledu filma zavedalo pomena te tematike.”

Mojmir Klovar, direktor Šolskega centra Celje, je poudaril, da imajo na šoli več dijakov s posebnimi potrebami, tudi takšne, ki se soočajo z avtizmom: ”Mislim, da znamo z njimi dobro in ustrezno ravnati. Poskušamo maksimalno pomagati otrokom, kar sicer zahteva tudi naklonjenost vseh vpletenih.”

Knjiga Šepet metulja, delo Mateje Zorko Pavšar. (Foto: Simon Valant)

Film je navdihnil tudi nastanek istoimenske knjige, ki jo je napisala svetovalna delavka za izobraževalni program medijskih tehnik, Mateja Zorko Pavšar. Knjiga je napisana iz perspektive avtista in prikazuje njegove notranje izkušnje ter izzive. Avtorica upa, da bo knjiga pripomogla k večjemu razumevanju avtizma in olajšala delo s tistimi, ki se soočajo s to motnjo. Pri teh otrocih je namreč pomembno, da imajo ob sebi osebo, ki ji zaupajo.

Mateja je bila sicer tudi aktivno vključena v film, dejala pa je: ”Sama vsakega otroka, ki se obrne name, najprej vprašam kaj si želi delati in kaj so njegove sanje. Ali je izrazil željo po igranju pred kamero, kar me je navdihnilo, da sem razmislila o njegovi vlogi v filmu. Otroci namreč potrebujejo le priložnost, potem se vse da.”

Projekt filma Šepet metulja na Šolskem centru Celje je navdihujoč primer sodelovanja in kreativnosti dijakov ter zaposlenih, ob tem pa tudi dokaz, da se s trdim delom in podporo lahko dosežejo izjemni rezultati. Film, knjiga in vsa prizadevanja okoli njih so odličen prispevek k ozaveščanju o avtizmu ter pomoči otrokom in najstnikom s posebnimi potrebami.