Celje ta teden gosti češke gimnazijce


Gimnazija Lava Celje ta teden gosti skupino štiriindvajsetih gimnazijcev in dveh profesorjev Gimnazije Purkyne iz češkega mesta Stražnice ob Moravi.

Gimnazija Purkyne, ki se sicer ponaša z več kot 100 letno tradicijo, je z Gimnazijo Lava začela sodelovati šele letos. Celjski gimnazijci so jih obiskali aprila, Čehi pa so jim v okviru mednarodne izmenjave vrnili obisk tik pred poletnimi počitnicami.

Skupaj s sovrstniki celjske gimnazije so si ogledali naravne, kulturne in turistične znamenitosti Celja, še posebej navdušeni pa so bili nad Narodnim domom, ki ga je zasnoval njihov rojak, češki arhitekt Jan Vladimir Hrasky.

Povezanost mesta Celje s Čehi pa kaže tudi to, da je po češkoslovaškem politiku, sociologu in filozofu Tomašu Garrigueti Masaryku v Celju poimenovano Masarykovo nabrežje.

Med drugim je češke dijake sprejel tudi župan Bojan Šrot, ki jim je izrekel iskreno dobrodošlico in jim predstavil bogato zgodovino Celja. Ob tem pa je spomnil na še enega njihovega rojaka in sicer na mojstra fotografije Josipa Pelikana, ki je v Celju delal od leta 1920 do smrti leta 1977 in je za sabo pustil izjemno bogato zbirko vrhunskih fotografij. Mladim je položil na srce, naj izkoristijo priložnost, sklenejo prijateljstva in ostanejo med sabo povezani.

ČEŠKA HITRO NAPREDUJE

Češka je sicer razvojno hitro napreduje. Imajo precej bolj liberalno zastavljeno gospodarstvo od Slovenije in odprto za tuje investicije.

Po BDP na prebivalca so Slovenijo prehiteli že avgusta 2016, prav tako imajo najnižjo brezposelnost v EU, neprimerno nižji javni dolg od Slovenije (Češka 35 % BDP, Slovenija 84 % BDP), obenem pa Čehi beležijo proračunski presežek (Slovenija pa primanjkljaj v višini 1,8 % BDP).

sola-voznje-polsi-klik