Debaterji s Kajuha uspešni v Pragi in Vietnamu


V začetku julija je v Pragi potekal mednarodni debatni turnir. Udeležili sta se ga debaterki I. gimnazije v Celju Lucija Strniša in Nina Ellen Blake, ki sta bili v ekipi z Matejem Logarjem z Gimnazije Litija.

Kot je zapisala profesorica Nina Trojner je na turnirju sodelovalo 38 ekip iz Izraela, Japonske, Romunije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Nizozemske, Albanije, Estonije, Latvije, Finske in drugih držav. Celoten turnir je bil impromtu, kar pomeni, da so imeli debaterji na voljo eno uro za pripravo argumentov za vsako trditev. Prebili so se vse do finala, kjer pa je bila močnejša ekipa iz Gimnazije Bežigrad. Debaterji s I. gimnazije so tako osvojili odlično drugo mesto.

V drugi polovici julija pa je bilo svetovno debatno prvenstvo 2023, tokrat v Vietnamu. Na prvenstvu je sodelovalo 67 držav, tudi slovenska nacionalna debatna ekipa, člana katere sta kajuhovca Eva Leskovar in Art Špegel. Slovenska nacionalna ekipa je bila zelo uspešna. Prvenstvo so zaključili s štirimi zmagami in nazivom druge najboljše ekipe v kategoriji angleščina kot tuji jezik. Slovenija je tako postala svetovni podprvak v tej kategoriji, Art in Eva pa svetovna podprvaka v debati.