Dijaki Gimnazije Celje – Center dosegli izvrstne rezultate na prvem srednješolskem debatnem turnirju v Ljubljani


Minulo soboto je na ljubljanski Gimnaziji Ledina potekal prvi srednješolski debatni turnir, kjer je sodelovalo 45 ekip iz vse Slovenije. Debatna trditev »Za mlade bi moral biti vstop v ljubljanske kulturne ustanove brezplačen« je bila za mlade debaterje z Gimnazije Celje – Center velik izziv, saj je močno povezana z življenjem srednješolcev.

Z odličnimi nastopi so Celjani osvojili kar dve prvi mesti – ekipno v slovenskem jeziku (tretješolci Hana Brčkalić, Kaja Plevnik in Jaka Koren) ter prvo mesto med govorci v slovenskem jeziku (Hana Brčkalić). Poleg tega so osvojili tudi ekipno peto mesto v slovenskem jeziku (prvošolke in drugošolke Sergeja Hrvatič, Tea Turnšek, Maša Likeb), med prvih deset govorcev na turnirju pa so se uvrstili še drugošolci Ana Marija Pušnik, ki je zasedla 9. mesto med posameznimi govorci v slovenskem jeziku ter Matej Ocvirk in Jure Macuh, ki sta osvojila sedmo in osmo mesto med posameznimi govorci v angleškem jeziku.

Doseženi rezultati so nedvomno odličen uvod v novo šolsko leto in debatno sezono Debatnega kluba GCC, ki sodi med enega najboljših v državi, Evropi in svetu, saj so dijaki s Centra že vrsto let tudi člani državnih debatnih reprezentanc. Letošnje leto v klubu sodeluje več kot 20 dijakov od prvega do četrtega letnika.

Mladi debaterji so imeli precej dela že septembra, ko so pripravili niz dogodkov ob 100-letnici poslopja Gimnazije Celje – Center ter se aktivno povezali tudi z osnovnošolskimi kolegi z II. OŠ Celje, pretekli teden pa so sodelovali tudi na 3-Kons festivalu, kjer so pod pokroviteljstvom Alpske konvencije izvedli tudi debato in razpravo o pomenu varovanja okolja v Alpah.

V nadaljevanju šolskega leta jih čakajo nastopi na nacionalnih in mednarodnih turnirjih, televizijskih debatah, meseca februarja pa bodo ponovno pripravili enega najodmevnejših dogodkov za mlade v knežjem mestu – tradicionalno debato za mlade iz celotne regije, ko bodo v goste povabili ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žigo Turka.

Besedilo: Gregor Deleja

Foto: arhiv GCC