Dijaki Gimnazije Lava programirajo robote, odlični tudi na tekmovanju ACM v znanju računalništva


gimnazija lava roboti 2016Pet ekip dijakov Gimnazije Lava s Šolskega Centra Celje se je 16. marca udeležilo državnega robotskega izziva Lego Masters 2016, ki ga v okviru prireditve Dnevi avtomatike organizirajo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Na tekmovanju je letos sodelovalo 20 dijaških in pol ducata študentskih ekip.

Dijaki so morali iz kock Lego izdelati robota in napisati program, ki je prepoznaval objekte različnih barv in jih prenašal v istobarvne zbiralnike na drugi strani poligona (več na http://lego-masters.si/naloga-2016-za-dijake/). Naloga je na prvi pogled zelo enostavna, vendar pa njeno reševanje zahteva kar nekaj spretnosti in znanja, da robot na koncu res dela tisto, kar mora.

gimnazija lava roboti 2016 - robotGimnazijske ekipe so se v predtekmovanju in prvem krogu na izločanje odlično odrezale; kar tri so se prebile med osem najboljših, potem pa jim je zmanjkal kanček sreče za preboj v polfinale. Rezultat je bil po mnenju mentorjev, Karmen Kotnik in Tomislava Viherja, kljub temu odličen:

  • 5. (Tilen Ravnak in Žiga Volk iz 3. e),
  • 6. (Andraž Pevcin, Laura Levstik in Matic Pesjak iz 1. e) in
  • 8. (Janez Petauer, Jernej Pevec in Gašper Lončar iz 2. f) mesto.

Še pomembnejše od končnih rezultatov so prav gotovo izkušnje in znanje, ki so ga dijaki v času priprav na tekmovanje pridobili.

Odlični tudi računalničarji Gimnazije Lava

V soboto, 19. marca 2016, je v Ljubljani na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo 11. tekmovanje ACM v znanju računalništva (več o njem na rtk.ijs.si), ki se ga je udeležilo tudi pet dijakov Gimnazije Lava s Šolskega centra Celje: Rok Krumpak, Domen Antlej, Janko Knez, Alja Kolenc in Janez Turnšek.

Vsi so naloge reševali zelo dobro. Domen in Janko sta se z več kot 70 % uvrstila na 14. in 18. mesto, Alja in Janez pa v sredino vseh tekmovalcev, ki jih je bilo tokrat v prvi skupini več kot 100.

ACM_GL_pred_tekmovanjem

Rok Krumpak je ponovno pokazal odlično znanje računalništva. Lanskemu tretjemu mestu v prvi skupini in prvemu mestu na tekmovanju v računalniškem razmišljanju Bober, ki ga je osvojil januarja 2016, je na sobotnem tekmovanju v reševanju programerskih problemov dodal še peto mesto in dobil tretjo nagrado.

Vendar pa je tokrat tekmoval v najtežji, tretji skupini. Za reševanje petih nalog imajo dijaki pet ur časa, programi, ki jih napišejo, pa morajo biti sintaktično in vsebinsko pravilni ter časovno in pomnilniško optimizirani.

polovicka_celje_klik